Skip to content

Vandaag om 18:45 uur in de Eredivisie: Vitesse – FC Utrecht. De Arnhemse club staat vierde en heeft na vijftien speelronden slechts drie punten minder dan koploper Ajax. Utrecht kan, alle fraaie ambities voorafgaand aan dit jubileumseizoen ten spijt, alleen maar dromen van zo’n hoopvolle positie. De Domstedelingen staan tiende.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Vitesse – FC Utrecht 12 januari 2021

Het komt maar niet op gang bij Utrecht. In de beginweken van deze jaargang van de Eredivisie konden de fans nog hopen op opstartproblemen, of kon wellicht worden verwezen naar de invloed van eventuele coronabesmettingen en de afwezigheid van het felle Utrechtpubliek. Maar inmiddels is duidelijk dat de spelersgroep simpelweg niet evenwichtig genoeg is samengesteld. Te veel technisch begaafde speler – mannetjes die wellicht iets te graag de bal hebben – en te weinig buffelaars of afmakers.

Verwachte aantal goals blijven uit bij FC Utrecht

Neem bijvoorbeeld Mimoun Mahi. Die zou volgens de modellen omtrent expected goals (dat inschat hoe groot een kans is) al acht goals achter zijn naam moeten hebben, maar staat op vier. Echte goalgetters als Huntelaar en Traoré bewijzen dat het ook omgekeerd kan, zij overstijgen met hun echte aantal goals hun ‘xg’ waarde. En dan heeft de club ook nog eens Sean Klaiber verkocht, aan Ajax, terwijl de rechtsback het hoogste aantal expected assists per 90 minuten leverde voor FC Utrecht.

Losse flodders Oussama Tannane

Bij Vitesse loopt de man rond die in de Eredivisie het hoogste aantal schoten op goal liet noteren: Oussama Tannane. Er zitten wel behoorlijk veel losse flodders tussen, want die 55 doelpogingen (penalty’s uitgezonderd) hebben per schot een kans van gemiddeld zes procent om tegen het net te vliegen (ter vergelijking, bij Traoré is dat gemiddeld 29 procent).

Meer rendement

Je kunt Tannane er om prijzen dat hij zich zo vaak in een positie manoeuvreert waarin hij kan uithalen. Je kunt ook zeggen: een betere, slimmere en kalmere speler zou zijn momenten kiezen en daardoor meer renderen. Of met andere woorden, er is een reden dat Tannane ondanks al zijn talent, en mooie, oogstrelende acties, niet door topclubs wordt aangetrokken.

Vitesse – FC Utrecht onderling

Vitesse won drie van de vorige zes wedstrijden van FCUtrecht en ging eenmaal onderuit (totale doelsaldo 7-6). Thuis trad die verdeling de afgelopen zes onderlinge duels ook op, dan met het saldo 9-8.

Voorspelling

Vitesse noteert bij bookmakers 2.28 voor de winst, gelijkspel 3.65 en winst Vitesse 2.95. We voorspellen ‘onder 2,5 goals’ op 2.25, hopend dat Tannane door het sterke middenveld van FC Utrecht in bedwang wordt gehouden en de gastploeg zijn gebrek aan scorend vermogen weer etaleert.

Back To Top