Skip to content

Toen de computers en competitieplanners van de KNVB dit duel planden op de slotdag van de Eredivisie, zal de achterliggende gedachte zijn geweest, dat beide ploegen nog ergens voor strijden. Maar da’s dus niet zo. Vitesse eindigt de jaargang 2020-2021 van de Eredivisie als nummer vier en Ajax heeft al twee speelronden geleden de landstitel opgeëist.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Vitesse – Ajax: iets te bewijzen

Toch maakt die situatie dit duel niet meteen zonder waarde. De vorige twee duels die deze twee dit seizoen tegen elkaar speelden waren best interessant en Vitesse zal willen bewijzen dat die twee nederlagen, beide met 2-1, niet weerspiegelen waartoe de Arnhemmers in staat zijn tegen Ajax. Vooral die 2-1 in september 2020 was ietwat tegen de verhoudingen in: Vitesse had toen 24 doelpogingen, Ajax 18. En de zege in de bekerfinale, midden april, was ook niet echt een galavoorstelling van de Amsterdammers.

De vorige zes rondes

De 35-voudig landskampioen heeft in de vorige zes speelronden 16 punten gepakt, Vitesse moest het in die periode met negen punten stellen. Na de winterstop is het met de Gelderlanders stukken minder gegaan dan ervoor. Over de laatste 12 speelronden bekeken is Vitesse slechts de nummer zeven.

Ajax kan op 88 punten komen

Afgelopen donderdag tegen VVV koos Ajax-trainer Erik ten Hag in de basis voor talloze spelers die normaal niet starten, waaronder Ekkelenkamp, Idrissi, Schuurs en Kudus, en de kans is groot dat hij weer zoiets doet, al zal hij het ook niet te bont willen maken. Ajax heeft nu 85 punten en kan dus op 88 komen. Dat zou een evenaring zijn van PSV in 2014-2015 en het hoogste totaal sinds Ajax in 1997-1998.

Geen uitzonderlijk jaar voor Ajax?

Ook heeft Ajax een reeks opgebouwd van 22 eredivisieduels zonder nederlaag en maakte de club in 12 van de 13 recentste speelrondes minstens twee goals. Het zijn mooie cijfers, terwijl het toch niet aanvoelt als een uitzonderlijk jaar voor Ajax, en dat heeft natuurlijk te maken met de onnodige uitschakeling in de kwartfinale van de Europa League tegen AS Roma.

Voorspelling Vitesse – Ajax

De acht vorige clashes tussen deze twee leverden telkens minstens drie goals op. Vitesse staat voor winst op 4.50, gelijk 4.25 en Ajax 1.65. Over 2,5 goals staat op slechts 1.28, dus dan kiezen we juist voor een under: onder 3,5 @1.97.

Back To Top