Skip to content

Weg samenhorigheid in het betaald voetbal. Toen de coronacrisis uitbrak, schaarden bijna alle clubs zich braaf en begripvol achter het standpunt van de regering en KNVB dat er nu even niet gevoetbald kan worden. Maar nu de Eredivisie en Eerste Divisie onvoltooid zullen blijven overweegt de voetbalbond wel om een kampioen en ook een of twee degradanten aan te wijzen. ADO Den Haag is in dat geval de pineut.

Stand Eredivisie 2019 – 2020

Vandaag videovergadering KNVB met clubs

Vanmiddag, vrijdag 24 april om 14.30 uur, belegt de KNVB een videovergadering om met alle clubs te praten over hoe het nu verder moet. Volgens de Telegraaf zal de bond simpelweg een stemming houden onder alle profclubs: willen ze dat er wel of geen clubs promoveren en degraderen? ADO Den Haag en RKC Waalwijk zitten op de wipstoel, SC Cambuur en De Graafschap mogen hopen op promotie. Eerder waren er berichten dat de Eredivisie wellicht uit 20 clubs zou bestaan, maar dat is wat de KNVB betreft niet langer een optie.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Vandaag beslist KNVB over Eredivisie seizoen 2019-2020

Geen Eredivisie kampioen 2019/2020

De krant vindt dit het meest waarschijnlijke scenario: het seizoen 2019/2020 wordt nietig verklaard. Dat houdt in dat er geen officiële eindranglijst komt. Er is dan geen landskampioen van het jaar 2020, ook zal er niemand degraderen of promoveren. Het zal zijn alsof er nooit speelronden zijn afgerond (zuur voor onder meer PSV-trainer Mark van Bommel, die dan eigenlijk niet ontslagen had hoeven te worden). Wel zal de huidige ranking gebruikt worden als verdeelsleutel voor de Europese tickets.

Ajax gaat dan naar de poulefase van de Champions League, AZ naar de voorronde. Het probleem doet zich voor bij het derde startbewijs voor de Europa League. Willem II maakt daar aansprak op als nummer vijf van de Eredivisie, FC Utrecht als bekerfinalist.

ADO Den Haag accepteert degradatie niet

ADO Den Haag heeft al zijn hakken in het zand gezet en laten weten een degradatie niet zonder meer te accepteren. “Je kunt in mijn optiek geen clubs laten promoveren of degraderen, want de competitie is nog niet klaar”, zegt algemeen directeur Mohammed Hamdi. Hij doet een oproep tot solidariteit: “Puur clubbelang is nu ook even ondergeschikt. Er moet momenteel veel meer energie gestoken worden in het vraagstuk hoe met elkaar als voetbaltak in leven te blijven.”

Peter Hofstede, technisch manager van De Graafschap, toont zich realistisch. “Er is meer dan driekwart seizoen gespeeld. Maar in de huidige situatie, is geen enkele oplossing meer eerlijk, omdat het seizoen niet meer wordt uitgespeeld.”

Back To Top