Skip to content

Wat een krankzinnige jaargang van de Eredivisie is het seizoen 2019/2020 gebleken. In maart werd de competitie vanwege de coronacrisis platgelegd, daarna volgden er een wekenlange discussie over hoe het verder moest. Maar op dinsdag 21 april kwam het eindschot: de regering verbood tot 1 september 2020 alle (sportieve) evenementen. De Eredivisie was in één klap klaar.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Wel of geen Eredivisie kampioen in 2020?

De discussies gingen aanvankelijk over zaken als wanneer spelers weer groepsgewijs of individueel mochten trainen, of er wedstrijden achter gesloten deuren zouden worden gehouden, of contracten die per 1 juli afliepen tijdelijk zouden worden verlengd en steunpakketten. Er was zelfs een plan om wel clubs uit de Eerste Divisie te laten promoveren en niemand uit de Eredivisie te laten degraderen.

Eindranking

Maar al die plannetjes vallen in het water doordat het virus zich niet zo makkelijk en snel laat verjagen. De voetbalbond KNVB vergadert donderdag met de UEFA en heeft vrijdag een videoconferentie met alle Nederlandse profclubs. Dan moet een besluit worden genomen over de vraag of er een echte eindranking wordt uitgeroepen. Kortom: krijgen we een landskampioen van 2020? En welke clubs krijgen de Europese startbewijzen?

Ajax kampioen volgens Telegraaf

De Telegraaf heeft de reglementen bestudeerd en concludeert dat nu Ajax de schaal moet krijgen. Dit is namelijk artikel 17, lid 5, sub a van de reglementen betaald voetbal: “De betaaldvoetbalorganisatie, waartoe het elftal behoort dat na afloop van de competitie van de Eredivisie de meeste wedstrijdpunten heeft behaald, is kampioen van de Eredivisie van de sectie betaald voetbal van Nederland.”

Maar het is natuurlijk de vraag, wat we moeten verstaan over ‘na afloop van de competitie’. Normaliter betekent dat: als alle speelronden zijn afgewerkt. Dat is nu niet het geval. Als iets is afgebroken, is het niet afgerond.

Nieuw Eredivisie seizoen start mogelijk 1 oktober

En wanneer begint gaat het nieuwe speelschema Eredivisie van start? Teams zijn normaliter wekenlang voor de competitiestart al bezig met de voorbereiding. Er zijn oefentrips, open dagen, pittige trainingen, oefenwedstrijden. Dat kan tot 1 september dus deels niet worden uitgevoerd. De Volkskrant bericht dat de KNVB mikt op een startdatum van 1 oktober 2020. Voor veel clubs wordt de financiële situatie heel problematisch, als ze na de zomer zonder publiek moeten spelen…Of zelfs helemaal niet.

Back To Top