Skip to content

Koploper Ajax gaat zondag om 12:15 op bezoek bij Utrecht. Vaak wordt beweerd dat dit voor Utrecht de belangrijkste match van het jaar is. Maar thuis winnen van Ajax, dat lukt niet zo heel vaak.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Van de afgelopen zes thuisduels tegen de Amsterdammers won Utrecht er maar eentje, eind 2015. Driemaal bleef het gelijk, twee keer won Ajax. Het totale doelsaldo van die zes wedstrijden is 4-6. Erg weinig goals, want het eredivisiegemiddelde ligt rond de drie treffers per match. Van alle zes recente onderlinge confrontaties (dus uit en thuis) won Ajax er vier en verloor het er een (doelsaldo 4-13).

Ajax-trainer Erik ten Hag heeft weinig geluk met de fitheid van zijn selectie. Dit is de lange lijst (vermoedelijke) absenten: Joël Veltman, Hakim Ziyech, Daley Blind, Quincy Promes, David Neres, Zakaria Labyad en Ryan Babel. Dus wie wordt in de punt van de aanval opgesteld? Wie weet de jongeling Lassina Traore en anders juist de veteraan Klaas-Jan Huntelaar, de oudste speler die dit seizoen in de Eredivisie speeltijd heeft gekregen.

Ook bij de thuisploeg zijn er de nodige twijfels. Maarten Paes, Willem Janssen, Adam Maher, Joris van Overeem en Bart Ramselaar zullen we waarschijnlijk niet in actie zien. Gyrano Kerk lijkt wel inzetbaar, hij heeft deze week meegetraind met de groep.

Ajax haalde uit zijn zes vorige competitiewedstrijden negen punten, een laag aantal voor een koploper. Het doelsaldo was in die reeks 10 tegen 7, ook niet het gebruikelijke beeld, want gemiddeld gezien maakt Ajax twee keer meer goals dan dat het ontvangt. De thuisvorm is wel in orde: vijftien punten uit de zes vorige optredens in de Johan Cruijff Arena.

Maar het aantal afwezige spelers is simpelweg wel erg hoog. Juist een team als Ajax, dat meer leunt op de magnetische band tussen spelers en technische perfectie dan op loopvermogen en fysieke strijd, laat het zich snel voelen als er vaste pionnen ontbreken.

Wedden op voetbal

Utrecht staat op @4.40, gelijkspel noteert @3.95 en Ajax @1.71. We tippen dat Ajax wint maar wel tegengoals krijgt (dus away wint en beide teams scoren) op @3.00.

Back To Top