Skip to content

Na de 3-1 zege van Ajax op PSV is de titelrace in de Eredivisie weer helemaal open. De marge bedroeg voorafgaand aan de topper vijf punten in het voordeel van de Brabanders, nu is het kloofje slechts twee punten. Dat scheelt een hoop, PSV had immers ook naar acht punten verschil kunnen uitlopen. Daarnaast ligt het momentum nu overduidelijk bij Ajax, nadat het met tien man toch nog de 1-1 omtoverde in 3-1.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

Minder goals voor PSV in 2019

Eind 2018 had PSV een bijna vlekkeloze eerste competitiehelft gedraaid. Na zeventien van de uiteindelijke 34 speelronden in de Eredivisie had de titelverdediger toen 48 punten in de knip; het resultaat van zestien zeges versus een nederlaag, tegen Feyenoord. In de tien speelronden sindsdien kwamen er 19 punten bij, gemiddeld 1,9 per wedstrijd, versus de gemiddeld 2,8 daarvoor. Het doelsaldo nam toe van +52 naar +61, slechts een toename van negen. Was er eerst een positieve marge van dik drie goals per wedstrijd, dat is in 2019 gedaald naar onder de één goal per match.

Stemming bij Ajax positiever

Natuurlijk gaat het ook bij Ajax in het nieuwe kalenderjaar niet meer zo soepel in de competitie als daarvoor. De Amsterdammers stonden eind vorig jaar immers ook twee puntjes achter PSV, dus ook zij hebben in de tien speelronden daarna slechts negentien punten behaald.

Toch voelt het anders aan: doordat er een moment was dat PSV zelfs acht punten voorsprong had genomen, is de stemming rondom de Eindhovenaren nu negatiever dan bij de Amsterdammers. Mark van Bommel wil daar niks van weten en constateerde zondagmiddag droogjes dat PSV ook na de eerste speelronde twee puntjes voor stond.

Ajax favoriet voor de titel

Op het moment van schrijven zijn de bookmakers nog aan het uitrekenen wat volgens hen de kansen van de kemphanen op het Eredivisie kampioenschap zijn. Wel heeft de Euro Club Index zijn wiskundige formules al uit laten ratelen. Voor de topper meende die club statistici dat PSV circa twee derde kans heeft op de titel. Nu is plots Ajax nipt de favoriet: 55 procent kans versus 45 voor PSV.

Of toch niet?

Luuk de Jong, aanvaller van PSV, is het daar natuurlijk niet mee eens. “We staan 2 punten voor en hebben alles nog in eigen hand”, aldus de man de met een kopbal de 1-1 maakte. Ook heeft Ajax een loodzwaar tweeluik met Juventus in de kwartfinale van de Champions League voor de boeg.

Doe je Eredivisie voorspelling en win bij Kroon Sport!

Uitslagen Eredivisie speelronde 27

NAC Breda – VVV-Venlo 1-1 (0-1)
FC Utrecht – Feyenoord 3-2 (1-0)
PEC Zwolle – FC Emmen 3-0 (2-0)
Ajax – PSV 31 mrt 2019 3-1 (1-0)
ADO Den Haag – Vitesse 3-3 (2-3)
Willem II – Fortuna Sittard 3-2 (1-1)
De Graafschap – Heracles Almelo 1-2 (1-0)
AZ – FC Groningen 1-0 (0-0)
sc Heerenveen – Excelsior 1-0 (0-0) ​

Back To Top