Skip to content

Turkije – Nederland | Oranje speelt vanavond om 18:00 uur zijn eerste WK-kwalificatiewedstrijd en Turkije is de gastheer. Drie dagen later volgt een thuiswedstrijd tegen Letland. Knalt het Nederlands elftal uit de startblokken?

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Turkije – Nederland WK Kwalificatie

Dat zou zeer gewenst zijn, want plaatsing voor het WK Voetbal 2022 is geen makkie. Alleen de tien winnaars van de Europese groepen gaan direct naar Qatar. De nummers twee komen uit in de play-offs. Nummers drie vangen bot. De drie landen die in groep G het sterkst lijken zijn Nederland, Turkije en Noorwegen. Wie weet kunnen Montenegro en Letland hier en daar wat puntjes afsnoepen, terwijl Gibraltar pure opvulling is en al blij zal zijn als het in de tien speelronden een paar goaltjes maakt.

Keihard onderuit

Turkije uit dus, een lastig begin voor Oranje, dat geen beste herinneringen bewaart aan dit affiche. In september 2015 ging Nederland keihard onderuit in Turkije: 3-0. Oranje verkeerde in die periode in zwaar weer en plaatste zich niet voor Euro 2016, daarna ook niet voor het WK voetbal 2018. Enkele spelers die toen speeltijd kregen, kunnen vanavond terugkeren: Jasper Cillessen, Daley Blind, Davy Klaassen, Memphis Depay, Gini Wijnaldum en Luuk de Jong.

Is er genoeg veranderd bij Oranje?

En ondanks de finaleplaats in de eerste editie van de Nations League en plaatsing voor Euro 2020, dat pas in juni 2021 wordt gespeeld, is er wellicht toch niet genoeg veranderd bij Oranje. Ga maar na: hierboven zagen we dat er zes spelers uit die zwarte periode een goede kans maken om in de basis te staan.

Dun in topverdedigers

Net toen we dachten dat het verdedigend eindelijk in orde is bij Oranje, zitten we door omstandigheden, maar als vanouds, dun in de topverdedigers. Virgil van Dijk is geblesseerd en lijkt Euro 2020 te gaan missen; Matthijs de Ligt speelt, mede door blessures, geen heel opvallend seizoen bij Juventus; en Stefan de Vrij leek eindelijk zijn kans te kunnen grijpen, maar de Inter Milan-speler ontbreekt vanwege besmetting met corona.

Lichtpuntjes Nederlands elftal zijn dof geworden

Zo kunnen we nog even doorgaan. Wijnaldum heeft bij Liverpool een belabberd seizoen, Steven Berghuis (Feyenoord) is simpelweg te inconsistent en geen Europese top (en scoorde nog nooit voor Oranje), linksback Owen Wijndal is nog nat achter de oren, Denzel Dumfries rent zich rot maar lijkt, nu hij 24 jaar is, simpelweg niet in staat om het overzicht te bewaren, en heeft ook geen puntgave pass in huis.

Kortom, alle lichtpuntjes van de afgelopen jaren, zijn momenteel een beetje dof geworden. O ja, Donny van de Beek is totaal aan het verpieteren bij Manchester United en Frenkie de Jong is weliswaar onomstreden bij Barcelona, maar hij wordt zo ongeveer wekelijks ergens anders neergezet, van net achter de spitsen tot centrale verdediging.

Turkije presteert sterk

En Turkije? Dat presteerde in 2019 sterk (9 zeges in 12 matches, 1 nederlaag) en in 2020 zwak (1 zege in 8 matches, 2 nederlagen). Demiral is geblesseerd, maar de verdediger van Juventus is niet de enige Turk die onder contract staat bij een grote club: Caglar Söyüncü (Leicester), Hakan Calhanoglu (AC Milan), Ozan Kabak (Liverpool),

WK kwalificatie Turkije – Nederland voorspellen

Turkije heeft 7 van de vorige 11 interlands gelijk gespeeld. Turkije noteert 4.70, gelijk 3.82 en Nederland 1.77. De notering voor gelijk is aantrekkelijk, of als je het veiliger wil spelen 1.36 op +1,5 goals voor Turkije, oftewel dat de Turken niet met 2 of meer goals verschil gaan verliezen.

Back To Top