Skip to content

Oranje is dramatisch begonnen aan het kwalificatietraject dat moet leiden tot het WK Voetbal 2022 in Qatar. Turkije – Nederland eindigde in Istanboel in 4-2 voor de Turken, die bij rust een 2-0 voorsprong te pakken hadden en direct na de hervatting al een marge van drie in de zak hadden. Wat ging er allemaal mis?

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Nederlands elftal is niet opgekrabbeld

Ten eerste, we hadden in de voorbeschouwing al gewaarschuwd dat er ten onrechte zo’n sfeertje van ‘wat zijn we toch opgekrabbeld’ heerste rond het Nederlands elftal. Van een consistente, opgaande lijn is sinds 2017 echt geen sprake. En, terugblikkend, lijkt het er vooral op dat er in de beginperiode van Ronald Koemans bondscoachschap al is gepiekt, met die fantastische zege op Frankrijk, en de heroïsche duels tegen Duitsland.

Spelersgroep Oranje te dun

Maar al die duels tegen pakweg, Wit-Rusland, Noord-Ierland, Bosnië, en zeker die tegen Mexico en Italië, onderstrepen dat de spelersgroep van Nederland, ondanks het opstaan van enkele grote talenten, simpelweg te dun is. Dat bleek tegen de Turken op diverse posities. Om te beginnen op goal. Jasper Cillessen kwam niet ongeschonden door de warming-up heen en ineens stond Tim Krul onder de lat.

Slechte avond keeper Tim Krul

Krul, uitkomend voor Norwich op het tweede Engelse niveau, is in het verleden een heel bruikbare kracht gebleken in Oranje. Denk maar terug aan het WK 2014 en die historische penaltyreeks tegen Costa Rica. Maar hij had zijn avond niet en zag er bij drie van de vier goals, minus de bijna onhoudbare strafschop, niet zo best uit. “Vooral de derde treffer [afstandsschot van Hakan Çalhanoglu] had ik op een andere avond gepakt. Ik baal daar het meest van”, erkent hij.

Memphis kan het voorin niet alleen

Dat het voorin bij Oranje ontbreekt aan spelers uit de wereldtop, dat erkenden ook de meest optimistische oranjefans. Memphis trekt nu al vier jaar vrijwel in zijn eentje de kar, maar dat kan en zal ook niet elke avond lukken, zeker niet met een bende Turkse kleerkasten voor zijn neus. Ze gaven hem geen millimeter ruimte.

Davy Klaassen misschien?

Steven Berghuis? Die levert gewoon nooit zodra hij het nationale tenue aantrekt. Donyell Malen? Geef hem nog een paar jaar, de PSV-er produceert te vaak slappe schoten, kennelijk uit angst om echt uit te halen en dan metershoog over te poeieren. Heel misschien moet Frank de Boer het gewoon eens proberen met Davy Klaassen nog meer naar voren, want de balbehandeling die hij bij de 3-1 liet zien was indrukwekkend.

Statistieken Turkije – Nederland niet heel beroerd

Maar dan nu de nuance. Ja, het spel was onsamenhangend, de aanvallende finesse ontbrak, zonder Virgil van Dijk en Stefan de Vrij achterin kan elke tegenstander voor enorm veel onrust zorgen, en Krul zal vermoedelijk zaterdag in de WK kwalificatie tegen Letland niet wederom starten. Nederland had meer schoten (20 om 8) en ook meer doelgerichte schoten (9 om 5). De cornerverhouding is 11-3, als teken dat Nederland wel flink aan het pushen was.

Focus Frank de Boer op volgende WK kwalificatie

De Boer kan niet anders dan vooruit blikken naar het treffen met de Letten, zaterdag om 18:00 uur, in eigen huis (Amsterdam). “We weten allemaal dat het in het voetbal heel snel kan gaan en we moeten snel de knop omzetten. Ik ben ervan overtuigd, ook gezien de ervaring die onze spelers hebben, dat ze dat kunnen doen.”

Back To Top