Skip to content

Nederland – Letland WK Kwalificatie | Zaterdag om 18:00 krijgt het Nederlands elftal in Amsterdam bezoek van Letland. Voor beide landen is het de tweede speelronde in de kwalificatie voor een plekje op het WK voetbal speelschema van Qatar. En zowaar is de tv inschakelen niet de enige manier om de pot te zien: in de Johan Cruijff Arena worden circa 5.000 man publiek toegelaten. Dit in het kader van een zogeheten Fieldlab experiment, om te kijken hoe we in de nabije toekomst evenementen coronaproof plaats kunnen laten vinden.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

WK Kwalificatie Nederland – Letland

Letland is de nummer 88 van de FIFA-ranking en het Baltische staatje was eenmaal present op een EK of WK voetbal (Euro 2004). Sowieso heeft Letland nog niet zo’n lange historie, ook niet in voetbalopzicht, want tot 21 augustus 1991 was het een onderdeel van de Sovjet-Unie. In de 30 vorige WK-kwalificatieduels haalde Letland in totaal 9 zeges en 5 gelijke spelen, oftewel 32 punten; een puntje per duel gemiddeld.

Letland is achteruit gegaan

In de jaren 10 is Letland wel achteruit gegaan, zoals ook afgelezen kan worden uit de doelsaldo’s van de kwalificatietrajecten. Lukte het in de jaren nul nog om zelfs een positief saldo te behalen, daar kwam het doelsaldo na de vorige mislukte WK kwalificatie -11 na 10 duels, en na de mislukte kwalificatie voor Euro 2020 -25 na 10 duels. Wel is Letland de trotse recordkampioen van de Baltic Cup, met 13 keer goud in 27 optredens.

Maksimenko speelde bij VVV-Venlo

Geen enkele Let staat momenteel onder contract bij een aansprekende Europese voetbalclub. Sowieso is de grote meerderheid binnen de eigen landsgrenzen actief, bij onder meer Riga, Valmiera en RFS. Vitalijs Maksimenko heeft wel een jaartje in Nederland gespeeld: de verdediger kwam in 2014 terecht bij VVV-Venlo, maar is al zijn hele carrière niet honkvast en speelt momenteel in Japan, bij Omiya Ardija.

Wat is het spel van Oranje?

Afgelopen woensdag verloor Letland de WK kwalificatie thuis van Montenegro met 1-2, ondanks een voorsprong dankzij een goal van Janis Ikaunieks (van het Finse KuPS). Het spel was zoals je van ‘dit soort landen’ kunt verwachten: weinig balbezit, lange ballen naar voren en dan maar duels aangaan.

Maar dan komen we uit op Oranje: wat is daarvan nou eigenlijk het spel? Coach Frank de Boer probeerde het uit tegen Turkije met een 4-2-3-1 en dat liep totaal niet. Nederland trapte in aloude valkuilen: de bal traag rondspelen, daardoor de tegenstander de tijd gevend om zich te hergroeperen.

Droomduo Matthijs de Ligt – Virgil van Dijk

De nuance is dat de Turkse goals wel met enig fortuin tot stand kwamen, en dat goalie Tim Krul zijn dag niet had. Anderzijds: de verdediging van Oranje zal niet ineens stukken vooruit gaan. Matthijs de Ligt staat stil in zijn ontwikkeling en komt terug van een blessure. Virgil van Dijk zien we voor of op het EK niet terug. Dat droomduo zal vooralsnog een droom blijven.

Nederland – Letland voorspelling

Nederland won zijn drie eerdere duels tegen Letland, zelfs de vorige twee, tijdens de desastreuze kwalificatie voor Euro 2016. Zes van de uiteindelijke 13 punten werden tegen Letland gepakt. Nederland staat voor de winst genoteerd op 1.04, gelijk op 15.00 en winst Letland noteert 48.00. Minder dan vijf Nederlandse goals staat op 1.48 en dat is gezien alle issues bij Oranje de tip.

Back To Top