Skip to content

De eredivisie staat dankzij het Europese succes van Ajax weer helemaal op de voetbalkaart. Europese topclubs azen op diverse talenten en zullen de komende weken bereid zijn om flink in de buidel te tasten om hen vast te leggen. Wie zijn momenteel de waardevolste spelers van de Nederlandse competitie?

Programma Eredivisie 2018 – 2019

Frenkie de Jong van grote waarde

Aan de top van de lijst staat natuurlijk Frenkie de Jong. Van de alleskunnende middenvelder van Ajax weten we precies wat zijn marktwaarde is: 75 miljoen euro, want dat is het bedrag dat FC Barcelona voor hem betaalt. Al is zijn waarde in de maanden sindsdien uiteraard alleen maar toegenomen. Ook in de halve finale van de Champions League tegen Tottenham Hotspur was hij weer eens de man met de meeste passes en balcontacten.

Wat telt mee in waarde transfers?

Voor andere spelers moeten we de natte vinger gebruiken om in te schatten wat een kopende club zo ongeveer zou willen betalen. Een belangrijke factor is leeftijd: spelers van nabij de dertig verliezen sowieso aan waarde, hoe goed ze ook presteren. Immers: zij hebben nog maar een paar jaar van hun loopbaan voor de boeg en dat drukt hun doorverkoopwaarde en daarmee hun totale waarde. Dusan Tadic (30) kan daardoor op de transfermarkt sowieso niet wedijveren met De Jong (21), ongeacht hoeveel goals hij erin rost.

Het podium waarop gepresteerd is

Ook telt mee op welk podium een speler zich heeft bewezen. En vooral de Nederlandse internationals van Ajax hebben dit seizoen hun kans gegrepen om zich aan de wereld te presenteren: in de Eredivisie (waar het doelpuntenrecord bijna wordt bereikt), met Oranje (winnaar van de groep in de Nations League via zeges op Duitsland en Frankrijk) en dus ook in de Champions League (Real Madrid en Juventus uitgeschakeld).

Transfer Matthijs de Ligt op 70 miljoen

Niet zo gek dus dat Matthijs de Ligt volgens de kenners van de site Transfermarkt de tweede waardevolste speler van de Eredivisie is. De verdediger (19) wordt ingeschat op 70 miljoen. Hirving Lozano van PSV volgt, maar het gat is groot: 40 miljoen. Dan komen Hakim Ziyech (35 miljoen), Andre Onana (ook 35) en David Neres (32). En de echte jonkies komen al aanstormen: Mohammed Ihattaren (17 jaar) is 7 miljoen waard, Ryan Gravenberch (16) 5 miljoen en Kik Pierie (18) 3 miljoen.​

Back To Top