Skip to content

Terwijl zo ongeveer alle sportevenementen hebben besloten om dit jaar of niet door te gaan, of al een latere datum hebben geprikt, houdt de KNVB vast aan zijn streven om de Eredivisie af te ronden. Maar wanneer dan? En hoe?

Stand Eredivisie 2019 – 2020

Ajax, PSV en AZ willen einde Eredivisie

Een groeiend aantal clubs heeft zijn buik vol van de onzekerheid. En vindt dat de KNVB zijn financiële belangen ondergeschikt moet maken aan de volksgezondheid. Ajax, PSV en AZ roepen de bond op om per direct een punt achter dit seizoen te zetten.

Besluit niet voor 7 april

KNVB-directeur Eric Gudde is niet zo happy met het statement van die drie clubs. De bond wil dat alle clubs zich achter het KNVB-beleid scharen of in elk geval alleen intern hun kritiek laten horen. Sowieso gaan de KNVB en de Eredivisie CV niet voor komende dinsdag 7 april een besluit nemen. Dan is er een videovergadering met alle belangenbehartigers van het Nederlandse voetbal. Feyenoord wacht die vergadering braaf af en liet via directeur Mark Koevermans weten dat het nu belangrijk is om in harmonie te opereren.

Straf UEFA bij niet afronden competitie

Ook van buitenaf is er druk om toch weldra door te voetballen. De UEFA heeft alle clubs en bonden per brief laten weten dat er wellicht straffen worden uitgedeeld als nationale competities voortijdig worden stopgezet. “Deelname aan een UEFA-competitie wordt bepaald door sportieve resultaten aan het einde van een volledige nationale competitie. Wanneer een competitie stopgezet wordt, zullen we bekijken of aan die voorwaarde wel voldaan is”, schrijft de UEFA. Kortom: is het speelschema Eredivisie niet afgerond, dan worden er ook geen Europese tickets verdeeld.

Niet voetballen kost veel geld

Ook betaalzender FOX Sports heeft er belang bij dat er zo snel mogelijk weer een bal gaat rollen. Volgens het Eindhovens Dagblad dreigt FOX niet te betalen voor dit kwartaal als de clubs besluiten dat de competities niet wordt uitgespeeld. Het gaat dan in totaal om zo’n 20 miljoen euro. Enkele clubs zouden dan acuut in geldnood komen.

En om de chaos compleet te maken: Ajax-directeur Edwin van der Sar moet beide standpunten tegelijk uitdragen (stoppen of doorgaan). Hij is vice-voorzitter van de European Club Association (ECA) en die steunt het UEFA-beleid. Als directeur van Ajax gaat hij daar juist tegenin.

Back To Top