Skip to content

Morgen, dinsdag 7 april, moet de KNVB duidelijkheid verschaffen: wordt dit seizoen van de Eredivisie wel of niet uitgespeeld? Als het antwoord ‘ja’ luidt, dan moet er ook bliksemsnel een plan worden gepresenteerd wat betreft de speelkalender. En als het antwoord ‘nee’ is, dan is er gelijk een nieuwe vraag: wordt er wel of geen officiële eindstand, inclusief kampioen, uitgeroepen?

Eredivisie stoppen of doorgaan? Dinsdag duidelijkheid

De situatie is je wellicht bekend: vanwege de uitbraak van het coronavirus mogen er in Nederland tot 1 juni geen evenementen en sportwedstrijden worden georganiseerd. Of het vanaf 1 juni wel kan en mag van de overheid (op advies van het RIVM) valt nu totaal nog niet te zeggen. Wel zeker is dat er per eind juni een hoop contracten aflopen, van spelers, sponsorships, personeelsleden etcetera.

Ajax, AZ en PSV willen streep door seizoen

Inmiddels hebben enkele grote clubs aangegeven dat ze een streep door het seizoen willen zetten. Onder meer Ajax, PSV en AZ hebben die mening. Of er dan wel of geen kampioen moet worden aangewezen, daar hebben ze zich niet over uitgelaten. Al laat hun positie zich raden: Ajax zal willen van wel, want de Amsterdammers staan bovenaan. AZ Alkmaar zal wellicht iets in het hoofd hebben als een soort finalewedstrijd om de titel. En PSV vindt na dit rampseizoen alles wel best en wil zo snel mogelijk met een schone lei beginnen.

Wachten op standpunt KNVB

En Feyenoord? Dat wil de ontwikkelingen nog even afwachten voordat er een standpunt wordt ingenomen. De Rotterdammers scharen zich achter de statements van de KNVB en hadden graag gezien dat iedereen dat deed om zo even de rust te bewaren. “Als we erover moeten praten, zal er overeenstemming komen. Je moet solidair zijn en beseffen dat voetbal niet belangrijk is”, zegt Marcos Senesi.

Na coronavirus competitie uitspelen

Louis van Gaal, voormalig trainer van onder meer Ajax en AZ, vindt ook dat we niet overhaast moeten reageren. “Als vaststaat dat het coronavirus is verslagen, moet je eerst de huidige competitie uitspelen. Sport is er om een winnaar aan te wijzen, op het veld. Niet om te zeggen: na 25 wedstrijden kappen we de boel achter een tafel af en is Ajax kampioen.”

Ook transfers liggen stil

Ondertussen is het wel aangenaam rustig op het vlak van transfergeruchten. Normaal kan je geen sportsite openen of het gonst van de berichten in de trant van ‘speler a wil naar club b’ en ‘club c doet bod op speler d’. Die ongein is nu verstomd. Clubs hebben nu andere zaken af te handelen dan transfers. Dus Donny van de Beek is momenteel ook niet in onderhandeling met Real Madrid. “Ik heb mijn ja-woord nog niet gegeven, alles staat nog open”, zegt hij.

Back To Top