Skip to content

Steeds meer spelers, bonden en clubs willen dat het Eredivisie seizoen wordt beëindigd. De regering maakte dinsdag bekend dat de maatregelen omtrent het indammen van het coronavirus tot en met 28 april worden verlengd. En dat voor profvoetbal geen uitzondering wordt gemaakt wat betreft het verbod op evenementen, dat tot (minstens) 1 juni van kracht is.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Eredivisie uitspelen? Totale chaos

Kortom, het wordt totaal onmogelijk om voor 30 juni de Eredivisie uit te spelen. Waarom dat belangrijk is? Omdat op 30 juni van veel spelers en personeelsleden het contract afloopt. In feite begint er op 1 juli 2020 een nieuw voetbalseizoen, terwijl er nog potjes op de agenda staan van het oude seizoen. Totale chaos.

Hoe kan dat worden opgelost? Alleen maar als de FIFA meewerkt aan een constructie, waarbij de huidige contracten pas aflopen op het moment dat dit seizoen is afgerond. Maar hoe moet zo’n constructie juridisch gezien in elkaar worden getimmerd?

Ajax gaat salaris Ziyech echt niet bijleggen

Neem een club als Chelsea: zij leggen grof geld neer om Hakim Ziyech per 1 juli over te nemen van Ajax. Zal de Londense club zeggen: ‘Ach, blijf nog maar even in Nederland om wat potjes te spelen’. Met risico op blessures, oververmoeidheid, vormverlies, ziekte, noem maar op. Andersom wil Ziyech per 1 juli het salaris krijgen dat Chelsea hem verschuldigd is. Wie gaat dat betalen… Ajax gaat echt niet geld bijleggen!

Coronavirus laten uitwoekeren en seizoen stoppen

Het is al met al erg complex. En daarom gaan er steeds meer stemmen op die willen dat het seizoen gewoon per direct wordt gestopt. Spelersvakbond VVCS heeft het standpunt dat het beter is om er nu een punt achter te zetten.

Voorzitter Evgeniy Levchenko ontvangt signalen van een groeiende groep spelers dat ze geen motivatie meer hebben om door te trainen en blijven afwachten, en dat ze vrezen voor hun gezondheid. Kortom: laat het coronavirus eerst maar uitwoekeren voordat we gaan beginnen met het inplannen van trainingen en pas daarna kunnen we denken aan wedstrijden organiseren.

Stoppen geeft duidelijkheid

PEC Zwolle wil er ook de brui aan geven. Voorzitter Adriaan Visser zegt: “Ook kan medio mei weer besloten worden de datum van 1 juni, afhankelijk van ontwikkelingen, verder door te schuiven. Zo blijf je voortdurend onzekerheid houden, terwijl we steeds meer gebaat zijn bij zekerheid.”

Geldkwestie

RKC-captain Mario Bilate denkt er precies zo over: nu stoppen schept in elk geval helderheid. “Als de KNVB ervoor kiest om wel te voetballen, is het meer een geldkwestie dan een persoonlijke kwestie”, zegt Bilate.

Back To Top