Skip to content

We zagen in de Eredivisie de laatste weken telkens een andere koploper. Maar zowaar staat na negen speelrondes dezelfde club bovenaan als die na acht: AZ. De Alkmaarders wonnen van Utrecht met 1-2. In de Eredivisie stand staat de top 4 momenteel binnen 3 punten van elkaar.

Eredivisie na speelronde 9

De huidige versie van AZ Alkmaar lijkt in weinig op het team dat in het coronaseizoen 2019-2020 een serieuze gooi leek te kunnen doen naar de landstitel, totdat de KNVB vanwege de pandemie het seizoen annuleerde. Alle sterren van toen zijn vertrokken, en de huidige basis is erg jong. Uit tegen Utrecht hadden de elf basisspelers een gemiddelde leeftijd van 23,3 jaar.

Europese overwintering als zeker

AZ begon serieus aan dit seizoen op 21 juli, toen in de Conference League-voorronde een tweeluik met FK Tuzla City op de agenda stond. Er zijn 19 duels gespeeld, waarvan er maar eentje werd verloren, uit tegen Dundee United. En dat werd rechtgezet in de terugwedstrijd (7-0). De balans: 19 duels, 16 zeges, 2 gelijk, 1 nederlaag. En overwintering in de Conference League is al na drie duels veiliggesteld.

Ajax heeft zaakjes nog niet op orde

Zaterdag versloeg Ajax Volendam met 2-4 en heeft nu 22 punten na 9 duels, eentje minder dan AZ. Wel hebben de Amsterdammers het beste doelsaldo van de competitie, +22. Een match tegen Volendam is normaliter een moment om dat saldo behoorlijk op te krikken, maar dat lukte dus niet bijster geweldig. Pas in de 95e minuut kwam de 2-4, terwijl in die slotfase de 3-3 van Volendam meer in de lucht hing. De landskampioen heeft, zo werd duidelijk, na een reeks nederlagen zijn zaakjes nog lang niet op orde.

Top 4 Eredivisie binnen 3 punten van elkaar

Wat dat betreft oogde het voor PSV wat hoopgevender, uit tegen sc Heerenveen: 0-1. Bemoedigend was het vooral dat de nul werd gehouden en dat Heerenveen aanvallend ook amper tot grote kansen kwam. “Het was uiteindelijk wel zwaar bevochten, maar wel terecht”, concludeerde PSV-trainer Ruud van Nistelrooij.

Ook Feyenoord hield drie punten over aan het weekend. De Rotterdammers versloegen FC Twente met 2-0 en staan vierde op drie punten van AZ. De hele top vier staat dus binnen 3 punten van elkaar, Twente haakt nu een beetje af met 16 punten uit 9.

Uitslagen ronde 9

FC Groningen 2 – 3 RKC Waalwijk
FC Volendam 2 – 4 Ajax
Sparta Rotterdam 3 – 1 FC Emmen
NEC 1 – 1 Excelsior
Go Ahead Eagles 0 – 0 SC Cambuur
Feyenoord 2 – 0 FC Twente
FC Utrecht 1 – 2 AZ
sc Heerenveen 0 – 1 PSV
Vitesse 1 – 2 Fortuna Sittard

Back To Top