Skip to content

Zondag 16 oktober om 16.45 uur speelt AZ tegen Feyenoord. Het is de tiende speelronde van de Eredivisie. De Alkmaarders staan bovenaan met 23 punten, de Rotterdammers zijn vierde met 20 punten.

Eredivisie AZ – Feyenoord 16 oktober

Wie is de laatste jaren de nummer drie van Nederland, AZ Alkmaar of Feyenoord? Van die twee werd weliswaar Feyenoord het meest recent nog landskampioen, maar in drie van de vorige vijf seizoenen eindigde AZ boven Feyenoord.

AZ meer ingespeeld

En ook momenteel staan de Noord-Hollanders er schijnbaar beter voor. Niet zozeer omdat de club drie puntjes meer heeft, maar wel omdat de selectie een meer ingespeelde indruk maakt. Niet zo gek ook, want van het Feyenoord dat vorig jaar opstoomde naar de Conference League-finale, is bar weinig over.

AZ – Feyenoord onderling

Vier van de vorige zes onderlinge duels werden gewonnen door AZ, tweemaal was Feyenoord de sterkste. Het totale doelsaldo van die ontmoetingen is 13-8. In eigen huis had AZ het de laatste jaren wel iets lastiger als Feyenoord op bezoek was: twee zeges versus drie nederlagen in de vorige zes clashes, met als totaal saldo 7-15.

Onnodig verlies AZ

Sinds begin augustus tot afgelopen donderdag had AZ geen nederlaag meer geleden. Daar kwam een einde aan in het treffen met Apollon Limassol uit Cyprus: 1-0. Het was een onnodige nederlaag, tegen de verhoudingen in ook, maar ook eentje zonder echte consequenties. AZ staat nog steeds bovenaan zijn Conference League-groep en zal zich heus wel plaatsen voor de knock-outfase.

Feyenoord nog bovenaan in Europa League groep

Feyenoord speelde in groep F van de Europa League gelijk tegen FC Midtjylland: 2-2. Daardoor staan Arne Slot en zijn boys nog wel bovenaan, maar de verschillen zijn flinterdun in die groep, want ook de Denen, Lazio en Sturm Graz hebben vijf punten. En Feyenoord moet nog uit tegen Graz en thuis tegen Lazio, niet het makkelijkste programma.

Arne Slot positief

Toch was Slot niet ontevreden. “Er was een veel betere opbouw en de vrije man werd vaak gevonden. We herkenden veel beter wanneer we de bal moesten afspelen”, zei de trainer. Hij is niet ontevreden over het spel, maar wel over dit: “Het lukt ons alleen heel vaak niet om recht te doen aan de veldverhoudingen.”

Back To Top