Skip to content

In de winterstop is er gelegenheid om rustig naar de cijfertjes en statistieken van de Eredivisie te kijken. Bovenaan het klassement van gele kaarten prijkt de naam van Tom Beugelsdijk. De speler van ADO Den Haag, bekend om zijn Haagse uitspraak van ‘rustig’ (‘rustaaaag’) is niet zo rustig in het veld, getuige zijn negen gele prenten. Alhoewel: volgens Beugelsdijk zelf valt het allemaal wel mee en heeft hij in totaal maar veertien overtredingen begaan.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

Gele kaarten Tom Beugelsdijk

“Sommige kaarten waren terecht, sommigen overdreven”, zo zegt de verdediger. “Ik zorg ervoor dat ik niet bij opstootjes aanwezig ben of in discussies met scheidsrechters terecht kom. Ik ga geen stomme gele kaarten pakken”, zo belooft hij zijn aanhang. Hij ziet zichzelf niet als een of andere botte beul en is ook niet van plan om het anders te gaan doen. “Ik ga niet met de handrem erop spelen. Dan dupeer ik mijn team er misschien mee. Dan ben ik te laat in het duel of scoort mijn man.”

Gemiddelde AZ en FC Utrecht hoger

Als we zijn gele kaarten afzetten tegenover zijn speeltijd blijkt Beugelsdijk inderdaad niet de grootste zondaar te zijn. Ferdy Druijf van AZ heeft heel wat meer in het oor van de pastoor in het biechthokje te fluisteren. De twintigjarige aanvaller speelde weliswaar pas 61 minuten mee in de eerste seizoenshelft, maar pakte daarin eenmaal geel. Kortom: gemiddeld 1,5 gele prenten per wedstrijd van 90 minuten.

Kijken we alleen naar voetballers die wat meer speeltijd kregen in de eerste zeventien speelronden, dan duikt de naam van Mark van der Maarel op. De verdediger van FC Utrecht deed 418 minuten mee en pakt gemiddeld 0,9 gele kaarten per match. Van Beugelsdijk volgt met 0,8 stuks.

Bruutste stormram van de Eredivisie

Maar misschien kunnen we beter naar geregistreerde overtredingen kijken en niet alleen naar degene die bestraft werden met een kaart. Dan is Fabian Serrarens de bruutste stormram op de Nederlandse velden. De aanvaller van De Graafschap deelt per speelronde liefst 2,6 klappen of schoppen uit (als we ons beperken tot spelers met minstens tien optredens). Beugelsdijk is dan met zijn 1,3 overtredingen per negentig minuten een brave jongen.

Back To Top