Skip to content

Ajax zit volop in de voorbereiding voor het seizoen 2020-2021, maar krijgt onderweg een klap te verwerken: clublegende Wim Suurbier is overleden. Hij was van 1964 tot 1977 verbonden aan de club en speelde liefst 392 duels voor de Amsterdammers.

Ten Hag tevreden met Ajax | Icoon Wim Suurbier overleden

Ajax icoon Wim Suurbier overleden

De rechtsback maakte alle grote successen van Ajax en Oranje in de jaren 70 mee. Met de club won hij de Europa Cup I in 1971, 1972 en 1973. Ook werd hij zesmaal landskampioen van Nederland en maakte hij de helaas verloren WK-finales van 1974 en 1978 mee. Tussendoor was er nog brons op het EK 1976. In totaal kwam hij tot 60 interlands.

Clubs na Ajax

We hebben het dus over een ware grootheid in het internationale voetbal, die bovendien zeer aimabel was, altijd in voor een grapje en ook het avontuur niet schuwde. Na zijn Nederlandse jaren streek hij neer bij Schalke, Metz en een hele rits Amerikaanse clubs: LA Aztecs, San Jose Earthquakes, Tampa Bay Rowdies. Pas op zijn 42e zei hij het profvoetbal vaarwel, toen hij inmiddels al was begonnen aan een loopbaan als trainer. Die bleef beperkt tot voornamelijk Amerikaanse clubs en assistentschappen.

Hart op de goede plaats

Van het gouden elftal van Ajax blijven er steeds minder bepalende spelers over. Barry Hulshoff, Gerry Mühren, Piet Keizer en Johan Cruijf zijn al eerder overleden. Theo van Duivenbode omschrijft Suurbier als ‘de eerste opkomende back in Nederland’. Ruud Krol trok veel met hem op. “Hij was snel met zijn benen en snel met zijn mond. Hij had het hart op de goede plaats.”

Programma oefenduels augustus

Ten Hag heeft vertrouwen in Ajax

Ondertussen bouwt Erik ten Hag aan een nieuw Ajax na het vertrek van Hakim Ziyech, toch de belangrijkste kracht van de afgelopen seizoenen. Hoe moet het zonder zijn gouden ingevingen op het middenveld, zijn panklare voorzetten, zijn onverwachte afstandsschoten? Ten Hag zit daar niet zo over in: “Er zullen weer nieuwe sterren opstaan en die zullen de harten van de fans veroveren”.

Onzekerheden

De spelersgroep kan nog ingrijpend veranderen: Donny van de Beek, Nicolás Tagliafico en Andre Onana kunnen op elk moment elders een contract tekenen. Niks nieuws, zo redeneert Ten Hag: “Het is ieder jaar hetzelfde. Ik wil ze allemaal houden, maar als dat niet lukt moeten daar goede vervangers voor komen. Of we zullen ze vanuit de opleiding moeten laten doorstromen.”

Back To Top