Skip to content

Nog steeds begraaft AZ niet de strijdbijl: de Alkmaarse club wil worden aangewezen als de nummer één van het afgebroken vorige Eredivisie seizoen. En het gaat de (nu nog) nummer twee niet puur om de sportieve prestige. Wordt het via zijn juridische strijd alsnog uitgeroepen tot nummer een, dan stroomt AZ direct door naar de groepsfase van de Champions League, met de bijbehorende lucratieve startgelden.

AZ geeft de strijd op eerste plaats Eredivisie nog niet op

AZ nummer 1 Eredivisie is nog steeds het doel

AZ Alkmaar heeft een schurfthekel gekregen aan de KNVB. Het verhaal gaat dat AZ, toen de coronacrisis een rode streep door de Eredivisie zette, diverse mailtjes naar de voetbalbond stuurde met suggesties. De KNVB en directeur Eric Gudde reageerden daar met opzet niet op. De gedachte daarachter was, dat de bond niet de schijn wilde wekken dat het zijn oor naar bepaalde clubs liet hangen, tot er een collectieve onlinevergadering zou worden belegd.

AZ was daar nogal verbolgen over. En daarom stuurde de Noord-Hollandse vereniging, zonder daarover de KNVB te informeren, een mailtje naar de Europese bond UEFA om het besluit om Ajax als nummer een en AZ Alkmaar als nummer twee aan te wijzen eens goed te bekijken.

Telt onderling resultaat AZ – Ajax of doelsaldo?

De advocaat van AZ beredeneert dat de KNVB geen regels had opgesteld over hoe om moet worden gegaan met een competitie die door onvoorziene omstandigheden is afgekapt. De bond verwees in zijn besluit naar ‘de reglementen’, maar die reglementen bestaan dus helemaal niet.

UEFA en KNVB verschillen van visie

De UEFA ziet onderling resultaat als belangrijker dan doelsaldo – en in dat geval zou AZ als competitiewinnaar moeten worden aangewezen. AZ Alkmaar won namelijk de twee onderlinge duels. “Waarom leggen ze niet gewoon uit waaróm het doelsaldo in hun ogen een beter criterium is?”, zegt Karim Aachboun. “Dat druist in tegen wat de UEFA heeft opgelegd, precies dat maakt het zo moeilijk voor ze, maar dan ben je in elk geval transparant en eerlijk.”

Idrissie klaar in Eredivisie

Wat er verder ook gebeurt met de grieven van AZ, en of de club nou wel of niet het Europese arbitragehof CAS inschakelt, vermoedelijk zal de ploeg het wel verder zonder Oussama Idrissi moeten stellen. De 24-jarige middenvelder verklaart zichzelf uitgeleerd in Alkmaar en wil weg. Hij streeft naar niets minder dan de top en die ligt wat hem betreft zeker niet in Nederland: “De Eredivisie heeft niet de intensiteit en de clubs om op topniveau te kunnen meedoen.”

Back To Top