Skip to content

Twee jaar geleden stond Ajax plots in de finale van de Europa League. Het was een onverwacht succes, een fraaie bloem op een vuilnishoop. Want in de jaren daarvoor en ook in 2017-2018 gleed de Eredivisie hard weg in een ravijn waaruit het nooit meer omhoog leek te kunnen komen. Te weinig geld, te kleine afzetmarkt, te naïeve speelwijze, te weinig echte honger bij de verwende (Nederlandse) spelers – zo luidde de lijkschouwing van het Nederlandse voetbal. Maar dankzij Ajax staat de Eredivisie er weer goed op.

Programma Eredivisie 2018 – 2019

Ongekende prestatie Ajax

Kijk eens wat de Amsterdamse club dit seizoen allemaal voor elkaar bokst in Europa. Op 25 juli begon het avontuur thuis tegen Sturm Graz, daarna werden ook Standard Luik en Dinamo Kiev achteloos opzij gezet om de groepsfase van de Champions League te bereiken. Zes duels, vier zeges en tweemaal gelijk. Eigenlijk was dat al een ongekende prestatie, want hoe vaak waren Eredivisieclubs in dit decennium niet over nog veel kleinere tegenstanders gestruikeld? De nummer drie van Luxemburg, de nummer zes van Kroatië, ze waren ons allemaal de baas.

Juventus had nog niets verloren…

En toen moest het nog echt beginnen voor Ajax, dat in eigen land al vier jaar geen hoofdprijs (competitie of beker) binnensleepte. Ook in de Champions League groepsfase werd niet verloren en werd vooral uit tegen Bayern duidelijk dat de jonge selectie zich ook met de Europese grootmachten kan meten. Met twaalf punten ging Ajax soepel door, vervolgens werden Real Madrid en Juventus aan de zegekar gebonden. En hoe! Real ging in eigen huis met 1-4 onderuit, de tifosi van Juve werden eveneens verbluft. In de Serie A had de Oude Dame dit seizoen nog geen enkele keer verloren, maar Ajax ging brutaal met 1-2 naar huis.

Tegenstander Ajax Champions League halve finale

De Europese tussenstand: zestien duels en slechts een nederlaag (thuis tegen Real, 1-2), negenmaal winst, zesmaal gelijk. Vanavond zien we wie de volgende tegenstander wordt, Manchester City of Tottenham. Inmiddels heeft Ajax circa 98 miljoen euro aan deze editie van de Champions League overgehouden en dat zal vast worden benut om ook komend seizoen als de internationaal bekendste Eredivisieclub een goed figuur te slaan op de Europese velden.

Back To Top