Skip to content

Pas maar op als je weldra weer in het voetbalstadion zit, jouw cluppie in de slotminuut de winnende treffer maakt en dat ook nog eens gebeurt met een slalom van de ene doelmond naar de andere. Waag het dan niet om hard te juichen. Want dan ligt er een stadionverbod voor je klaar.

Stadionverbod bij te hard juichen: de richtlijnen voor komend seizoen

Rustig aan om coronavirus in bedwang te houden

Dat blijkt uit de zogeheten richtlijn termijn stadionverbod seizoen 2020/2021 van de KNVB. Supporters moeten 1,5 meter afstand van zich houden en mogen dus niet op een al te hoog volume hun verbazing, woede of vreugde uiten. Want dan komen er te veel speekseldeeltjes vrij en dat levert het risico op dat het coronavirus zich verspreidt.

Stadionverbod of taakstraf

Het kortst durende stadionverbod dat op basis van overtreding van deze regel kan worden opgelegd duurt drie maanden. Wie zijn emoties toch niet binnen kan houden en zich bezondigt aan buitensporig juichen, zingen en schreeuwen heeft ook nog een uitweg: het is mogelijk dat in plaats van een stadionverbod een andere straf wordt opgelegd, zoals een taakstraf.

Sancties zijn pas laatste middel

Dat bezoekers echt niet muisstil zullen blijven snapt iedereen. Maar wie gaat dan tijdens Eredivisie wedstrijden met een decibelmetertje het volume van de verbale uitingen in de gaten houden? En hoe zullen fans erop reageren als ze te horen krijgen dat ze hun kop moeten houden? Dat loopt natuurlijk uit de hand. Clubs krijgen van de KNVB het advies om bij overtredingen eerst in gesprek te gaan met supporters. De sancties zijn een laatste middel.

Na Robben Wesley Sneijder terug bij FC Utrecht?

Met het oog op dit alles is de rentree van Arjen Robben bij FC Groningen erg slecht getimed. Want de fans van Grunnen, en ook die van de tegenstander, willen natuurlijk hun eer bewijzen aan de man van glas die na 18 jaar terugkeert in de Eredivisie. Een leeg of stilzwijgend stadion is wel een heel maffe manier om Robben te verwelkomen.

Zien we ook generatiegenoot Wesley Sneijder weer terug op de Nederlandse velden? Hij staat door de publicatie van zijn biografie momenteel in de belangstelling en dat inspireerde de harde kern van FC Utrecht om hem te smeken om, in het spoor van Robben, ‘nog een jaar te vlammen in je stadsie’. Hij heeft een ludiek contract bij de club getekend waarin hij zich ‘supporter voor het leven’ verklaart.

Back To Top