Skip to content

Aan de spelers van Feyenoord is, evenals in 2020, wederom gevraagd om een loonoffer te brengen. Kortom, het verzoek is om met minder salaris genoegen te nemen, want Feyenoord kan het allemaal niet meer ophoesten.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Gaan Feyenoord spelers salaris inleveren?

Vorig jaar werden enkele clubs ook al genoodzaakt om het mes in de salarissen te zetten. Vanwege de coronapandemie en alle bijbehorende maatregelen zien ze hun inkomsten in rook op gaan. Zo werd bijvoorbeeld de vorige jaargang van de Eredivisie afgebroken. Dat betekende minder wedstrijden en dus minder publiek. Feyenoord had gehoopt dat per januari 2021 weer wel publiek welkom zou zijn in de Kuip. Dat liep anders: het is tijdens wedstrijden nog steeds muisstil.

Weer loonoffer onacceptabel

Vorig jaar had het loonoffer een looptijd van een half jaar. De spelersgroep ging daar mee akkoord – en had ook niet echt een andere keus. Het moreel appel was drukkend, andere clubs deden het ook en het is algemeen bekend dat Feyenoord voor een zogeheten topclub precaire financiën heeft. Maar nu alweer een tweede offer, dat vindt een deel van de spelers niet meer acceptabel.

Welke spelers geen salaris willen inleveren

De technische staf en medewerkers op kantoor en in en rond het stadion hebben wel toegezegd om nu voor drie maanden een deel van het salaris in te leveren. Welke spelers precies nog niet hun ja-woord hebben gegeven is nog onbekend – maar dat zal vermoedelijk niet zo lang blijven, want zulke informatie lekt uiteindelijk altijd uit.

Negatieve publiciteit vermijden

De vraag is ook of de clubdirectie het recht heeft om, ook zonder instemming, te korten op het salaris. Het kan alleen als de werkgever overtuigend kan aantonen dat anders een faillissement dreigt. En de vervolgvraag is: als een individueel speler zijn bankafschrift bekijkt en ziet dat niet 100 procent is gestort, zal hij dan in zijn uppie een rechtszaak beginnen? Met alle bijbehorende negatieve publiciteit?

Het publiek zal weinig sympathie hebben met een voetballende miljonair die pakweg 35.000 euro moet afstaan, maar nog wel dik 1 miljoen per jaar ontvangt. Telegraaf-columnist Valentijn Driessen noemt die bedragen als voorbeeld voor spits Pratto, de Argentijn die in de winterstop werd gehuurd en vooral veel op de bank zit.

NOW geld Feyenoord onvoldoende

Ondertussen ontvangen de Eredivisie clubs wel zogeheten NOW-geld vanuit de overheid, dat meehelpt met het betalen van de salarissen. Van oktober tot eind 2020 kregen de clubs samen dik 11 miljoen euro. Feyenoord kreeg in die periode zo’n 1,3 miljoen op de rekening, maar kennelijk was dat onvoldoende.

Back To Top