Skip to content

Sparta hoort thuis in de Eredivisie. Dat vinden uiteraard de directie, spelers en fans. Maar ook bij wat meer objectieve volgers van de Nederlandse competitie leeft het idee dat Sparta gewoonweg op het hoogste niveau thuishoort. De historie en het stadion Het Kasteel dragen bij aan die gunfactor. Na de zomer zien we de Spartanen weer terug aan de top van de vaderlandse voetbalpiramide. Maar voor hoe lang?

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Sparta werkt aan Eredivisie selectie

De zesvoudig landskampioen van Nederland en drievoudig bekerwinnaar beleefde in de afgelopen jaren de nodige play-off decepties. Dit keer lukte het Sparta wel, tegen De Graafschap. Prompt moest de clubleiding gaan werken aan een andere selectie. De huidige was immers afgestemd op de Keuken Kampioen Divisie. Royston Drenthe kreeg geen nieuw contract en ook Gregor Breinburg, Giliano Wijnaldum, Janne Saksela, Edouard Duplan en keeper Roy Kortsmit moesten naar een andere werkgever zoeken.

Aanvoerder en topscorer Lars Veldwijk blijft

Wellicht worden er wat talentjes uit de jeugdopleiding naar voren geschoven. Gasten als Abdou Harroui, Deroy Duarte, Halil Dervisoglu, Ragnar Ache en mogelijk Laros Duarte, die van PSV is gehuurd. Technisch manager Henk van Stee verwacht vier à vijf nieuwelingen aan te moeten trekken die direct klaar zijn voor de basis. Van aanvoerder en topscorer Lars Veldwijk is het contract verlengd.

Kunstgras Sparta verdwijnt mogelijk in 2020

En het kunstgras? Dat blijft. De trend is dat clubs die op kunstgras speelden weer terugkeren naar natuurlijk gras, mede ook door de druk die de KNVB uitoefent. “Iedereen bij ons wil naar echt gras, geloof mij nou, maar het moet wel verantwoord zijn en dat is het simpelweg niet”, zo verwijst hij naar de hogere kosten van natuurgras. Sparta zou dan namelijk eerst nieuwe trainingsvelden aan moeten leggen. “Als we overleven in de Eredivisie is het met ingang van het seizoen 2020/21 geregeld”, belooft hij.

Spartanen zijn straatvechters

Adil Auassar was een van de beste Spartanen tijdens de nacompetitie. Hij schetst de kwaliteiten waarmee Sparta het hoofd boven water moet houden in de Eredivisie: “Wij hebben een verzameling straatjongens. Pure straatvechters, jongens die ten koste van alles willen bereiken wat ze voor ogen hebben.”

Op de eeuwige eredivisieranglijst staat Sparta op plek vijf. Deze eeuw kwam Sparta in de Eredivisie nooit voorbij de dertiende plek (driemaal). Voor komend seizoen zouden de fans daar voor tekenen.

Back To Top