Skip to content

Welkom, RKC! Vanaf augustus 2019 speelt de club uit Waalwijk weer op het hoogste Nederlandse profniveau. Kijk je naar de historische ranglijst van de Eredivisie, dan hoort RKC Waalwijk ook wel thuis in de hoogste klasse. Zij het nipt: RKC staat op de eeuwige puntenlijst achttiende.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

RKC Waalwijk door wonder in Eredivisie

In de finaleronde van de nacompetitie was RKC betrokken bij een van de meest memorabele promotie-degradatieduels in Nederland ooit. De return van het tweeluik tegen Go Ahead Eagles eindigde in 4-5. Pas in de 95e en 98e minuut draaide RKC de 4-3 achterstand om, dankzij de helden van de avond: Stijn Spierings en Mario Bilate.

Die uitslag en de manier waarop die tot stand komt passen wel bij het sprookje dat RKC beleefde. Niet eerder deze eeuw wist een ploeg die zo laag eindigde in de Eerste Divisie toch promotie af te dwingen. RKC Waalwijk sloot de reguliere competitie af als nummer acht. Vervolgens werden in de nacompetitie NEC en Excelsior opzij gezet.

Record nacompetitie

Het eeuwrecord stond hiervoor op naam van FC Emmen, dat vorig jaar als zevende eindigde in de eerste divisie en vervolgens de Eredivisie bereikte (en zich daarin handhaafde). Het bijna niet te verbeteren record aller tijden staat echter op naam van sc Heerenveen. De Friezen bogen in 1990 de zestiende plek via de nacompetitie toch nog om in een eredivisieticket.

Bilate zag RKC altijd als Eredivisieclub

Maar wat kunnen we in het komende Eredivisie seizoen verwachten van de Brabanders? Stijn Spierings, die in de winterstop werd afgedankt door Sparta en toen een telefoontje kreeg van RKC, put inspiratie uit de prestaties van Fortuna en Emmen, die na hun verrassende promotie keurig standhielden in de Eredivisie.

Mario Bilate, vorig jaar nog speler bij Emmen, herinnert zich de tijden waarin de Waalwijkers vaste prik waren in de Eredivisie. Van 1988 tot 2008 was RKC Waalwijk daar immers onafgebroken te vinden, daarna begon het gejojo. “Toen ik als klein jochie voetbalfan werd, zag ik RKC als Eredivisieclub. En dat beeld is nooit veranderd,” aldus Bilate.

Ervaring selectie RKC in Eredivisie

Een paar jongens van de huidige selectie weten al wat het is om in de Eredivisie te spelen. Henrico Drost spant de kroon met liefst 219 eredivisieduels en Kevin Vermeulen (97) hoopt de komende maanden over de honderd te komen. Lennerd Daneels (Jong PSV), Daen van der Sluys (TOP Oss) en Teun van Grunsven (SV Oss ‘29) zijn al vastgelegd voor het nieuwe seizoen.

Back To Top