Skip to content

De drie Nederlandse clubs die donderdag in Europa in actie komen hebben een verschillende uitgangspositie. AZ en PSV zijn al verzekerd van overwintering in respectievelijk de Conference League en de Europa League.

Maar Feyenoord zal vanaf 18.45 uur van Lazio moeten winnen om kans te maken op een vervolg in de Europa League. Ook kunnen de Rotterdammers nog vierde worden in de groep en dan is het Europese avontuur klaar.

Europa League Feyenoord – Lazio

Feyenoord verloor op de eerste speeldag van de groep uit in Rome met 4-2 van Lazio. Dat belooft weinig goeds voor de Europa League return. We kijken naar drie scenario’s waarin Feyenoord Europees overwintert, hetzij in de Europa League en anders in de Conference League (als het derde wordt):

De scenario’s

1. Als Feyenoord met minstens twee goals verschil wint van Lazio en Midtjylland met minder dan 4 goals verschil wint van Sturm Graz, dan is Feyenoord groepswinnaar

2. Als Feyenoord met minstens twee goals verschil wint van Lazio en Graz niet verliest van Midtjylland, dan is Feyenoord 2e. Dat is ook zo als Feyenoord met 1 goal verschil wint van de Romeinen en de Denen met 1 goal verschil winnen van Graz. Als de Denen met meer dan twee goals verschil winnen, dan moeten ze in de eindstand wel minder goals gemaakt hebben dan Feyenoord

3. Als Feyenoord met 1 goal verschilt van Lazio en Midtjylland ruim genoeg wint van Graz om Feyenoord qua doelsaldo in te halen, dan is Feyenoord derde. Ook als de Rotterdammers met 1 goal verschil van Lazio winnen en Graz wint of speelt gelijk, is Feyenoord derde.

SC Dnipro-1 – AZ Conference League

AZ speelt uit tegen SC Dnipro-1, dat na twee zeges op rij toch knap tweede staat in de groep, terwijl de club uit Oekraïne gezien de oorlog  en een interne reorganisatie, toch de nodige afleidingen kent. Op 8 september 2022 won AZ uit met 0-1, door een goal van Dani de Wit. Een gelijkspel is genoeg voor de groepswinst.

Bodo/Glimt – PSV: minimale kans op groepswinst

Het Noorse Bodo/Glimt heeft de successen van vorig seizoen in Europa geen vervolg gegeven. De club heeft na vijf duels vier punten, PSV heeft er zes. Er is nog kans op groepswinst, als PSV in Noorwegen wint en Arsenal thuis punten laat liggen tegen Zurich.

Back To Top