Skip to content

Ajax speelt zondag om 16.45 uur in de Johan Cruijff ArenA tegen PSV.

De Amsterdammers hebben bij winst zeven verliespunten minder dan PSV. Na deze clash komt de landskampioen in 2022 nog tweemaal in actie, waaronder een inhaalduel. De nutteloze titel ‘winterkampioen’ ligt voor het grijpen.

Eredivisie topper Ajax – PSV 2022

Alhoewel, het woord grijpen suggereert dat Ajax in regel drie punten overhoudt aan de ontmoetingen met PSV. Da’s echter niet het geval: de Brabanders wonnen drie van de zes vorige onderlinge confrontaties. Ajax was in die periode tweemaal de sterkste (totaal doelsaldo 12-13).

In Amsterdam won Ajax drie van de zes laatste keren dat PSV te gast was en verloor het tweemaal (13-12). In twee van de drie vorige thuisduels tegen PSV kreeg Ajax een rode kaart. Deze statistieken zijn inclusief bekerduels en supercupduels.

PSV scoorde meer tot nu toe

Onder trainer Alfred Schreuder is Ajax niet de productiefste ploeg van de Eredivisie. PSV scoorde 40 maal tot nu toe, Ajax 38 keer. Dat is in deze fase van de competitie vrij ongebruikelijk; in regel heeft Ajax na een paar speelronden altijd wel het hoogste aantal goals in de kolom ‘voor’. Daarmee samenhangend schiet Ajax gemiddeld minder vaak per speelronde dan PSV (19 versus 19,9).

Ajax kampioen balbezit

Anderzijds is Ajax de minst gepasseerde club uit de Eredivisie en krijgt het 8,1 schoten per duel te verwerken van de tegenstander. Bij PSV is dat elf keer.

En wat wel weer matcht met de afgelopen seizoenen is dat Ajax kampioen balbezit is. Liefst 68 procent van de tijd, gemiddeld, heeft een speler van Ajax de bal aan de voet; PSV staat op dat lijstje tweede met 58,7 procent.

Ook zijn dit de twee clubs met de hoogste passzuiverheid, wat voor velen een indicator is voor de kwaliteit van een team.

Ajax – PSV voorspellen

Ajax wordt door de bookmakers neergezet als dikke favoriet. Inzetten op een zege van PSV levert meer dan het dubbele op en gelijkspel idem dito.

Inzetten op goals

In veertien van de laatste vijftien thuisduels van Ajax in de Eredivisie waren er minstens drie goals te bewonderen. En in vijftien van de zeventien vorige duels van PSV in de competitie was dat ook het geval.

Back To Top