Skip to content

SC Heerenveen viert vandaag zijn 100-jarige bestaan. Van harte! In en rond het Abe Lenstra Stadion zal, met natuurlijk de maatregelen omtrent het coronavirus in gedachten, een feestje worden gevierd.

sc Heerenveen bestaat 100 jaar

De laatste 25 jaar was de Friese club een vaste waarde in de Eredivisie. In 1991 verscheen sc Heerenveen voor het eerst op het allerhoogste Nederlandse niveau, om het jaar daarop weer eventjes naar de Eerste Divisie af te dalen. Maar vanaf 1994 is de Heerenveense club onafgebroken present. In het seizoen 2000-2001 werd de beste prestatie ooit bereikt: tweede.

In de eerste tien jaar van deze eeuw was Heerenveen een stabiele subtopper, met telkens eindrangschikkingen rond de plekken vier tot en met zeven. Rond 2015 sloop er wat verval in de prestaties: het bleek lastig om nog in de top tien te finishen. De laatste twee seizoenen werden afgesloten op plek elf en tien. Europees voetbal bleef telkens buiten bereik: sinds 2012-2013 waren de Friezen daar absent.

Abe Lenstra beste voetballer 20e eeuw

De beste speler die ooit het shirt van Heerenveen droeg is natuurlijk de naamgever van het stadion: Abe Lenstra. “Hij was de beste Nederlandse voetballer van de vorige eeuw”, zo beweert erevoorzitter Riemer van der Velde. Dus ja, ook Johan Cruijff moest het volgens hem afleggen tegen Lenstra. “Hij was een aanvaller, stond vooral op tien. Een type spits, zoals Maradona, Cruijff, Pelé en Messi. In die categorie.”

Live voetbal kijken 2019 – 2020

Arjen Robben absent bij training Groningen

Schuiven we een provincie naar rechts op, dan zien we dat er ook rondom FC Groningen de nodige opwinding heerst. Want Arjen Robben zou maandag voor de eerste keer mee moeten trainen met de FC. Maar dat gaat niet door. Surprise: de man van glas is er nog niet helemaal aan toe.

“We zijn met z’n allen heel optimistisch en positief gestemd”, zo begint Robben zijn relaas. “Ik voorop. Dat is onveranderd, maar ik had in mijn hoofd om maandag aan te sluiten bij de groep. De specialisten binnen de club hebben geadviseerd dit niet te doen.”

FOX Sports en RTV Noord zouden de training live uitzenden op YouTube en Facebook, maar de animo daarvoor zal nu totaal in elkaar zijn gezakt.

Back To Top