Skip to content

Landskampioen in 2010, gedegradeerd in 2019. Een kleine halve eeuw was FC Twente een vrij stabiele subtopper in de Eredivisie, maar na 2015 kwam de klad er snel in en twee seizoenen geleden was er dus zelfs een afdaling naar de Eerste Divisie. Gelukkig voor Twente-fans keerde de club uit Enschede ook direct terug naar de Eredivisie. Wat kunnen we in 2018-2019 verwachten van de Trots van het Oosten?

Programma Eredivisie 2019 – 2020

FC Twente hoort in Eredivisie op plek 4

Belangrijk voor een voetbalclub is hoe groot hun zogeheten verzorgingsgebied is. Kortom: hoeveel mensen wonen er in je regio, welke concurrerende clubs zijn daar en hoe kapitaalkrachtig zijn de plaatselijke economische grootmachten? Kenners schatten in dat FC Twente wat dat betreft de nummer vier van Nederland is. En inderdaad, tellen we alle punten die ooit in de Eredivisie zijn behaald bij elkaar op, dan staan de Tukkers op plek vier.

Lastige klus komend Eredivisie seizoen

Nu is het dus zaak om die min of meer logische positie in het vaderlandse voetballandschap weer op te eisen. Dat zal niet eenvoudig worden. Het budget van Twente is door het jaartje in de Keuken Kampioen Divisie omlaag geschroefd en de huidige selectie herbergt geen enkele speler met een marktwaarde van boven de miljoen euro (volgens de kenners van Transfermarkt). Actieve internationals vind je dan ook niet terug, op de negentien-jarige Matt Smith na, die vijf caps voor Wales heeft.

Jonge trainersstaf en nieuwe spelers FC Twente

Maar inmiddels is de broodnodige ervaring ingekocht, bijvoorbeeld met de komst van voormalige Oranjeklant Paul Verhaegh. Vorig jaar werd Wout Brama al aangetrokken en hij is met afstand de meest ervaren eredivisiespeler bij FC Twente. De trainersstaf is opvallend jong: Gonzalo García García (35) is voor het eerst hoofdtrainer en krijgt als assistenten Dennis van der Ree (40) en Peter Niemeyer (35). De in Uruguay geboren Garcia speelde van 2005 tot 2010 in Nederland en dook in 2016 op bij Heracles Almelo. Vorig seizoen draaide hij bij Twente al warm als assistent-trainer.

Twente supporters hebben er zin in

De supporters hebben zin in de terugkeer op het hoogste niveau. Al meer dan 20.000 seizoenskaarten zijn gesleten. Dat zijn er al dik tweeduizend meer dan in het vorige eredivisiejaar van Twente. Handhaving is natuurlijk het primaire doel, maar volgens de bookmakers moeten we de Tukkers inschatten als een middenmoter.

Back To Top