Skip to content

Het nationale voetbal ligt eventjes stil vanwege de winterstop en alle bijbehorende feestdagen. Toch gebeurde er ook voor, tijdens en na Kerstmis het een en ander in de Eredivisie. Hier is een round-up.

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Pardew nieuwe trainer ADO

Een van de grotere nieuwtjes in de donkere dagen voor Kerst was de aanstelling van Alan Pardew bij ADO Den Haag. Wat moet een ervaren rot die al jarenlang in de Premier League werkt nou bij een grijze Nederlandse club? Hoe betalen ze zo’n figuur? Wat verwachten ze voor wonderen van Pardew? En waarom eigenlijk een buitenlander aanstellen? In regel hebben Nederlandse profclubs ook Nederlandse trainers.

Geen slaafse spelers in Eredivisie

“In onze voetbalcultuur, de Hollandse school, is het moeilijk voor een buitenlandse coach om succesvol te zijn”, zo verklaart Mario Captein, directeur van belangenorganisatie Coaches Betaald Voetbal. “Maar een paar buitenlandse trainers verrijken de Eredivisie wel”, nuanceert hij. Volgens hem kan het voor een buitenlandse trainer nog weleens lastig zijn om met de mondige spelers alhier om te gaan. Bij elke opdracht die trainers geven is het weerwoord: “maar waarom dan?” In andere landen schijnen spelers wat slaafser te zijn.

Toekomst Daley Blind

Hoe nu verder met Daley Blind, bij wie een hartspierontsteking is gevonden? Bij de verdediger annex middenvelder is onder de huid een defibrillator geplaatst. Wanneer hij weer in actie kan of wil komen is onbekend, ook gaat hij niet mee naar het trainingskamp te Qatar. Grote vraag is natuurlijk ook of hij het mentaal nog kan opbrengen om voluit te gaan. Want de angst zit er natuurlijk goed in, zeker nadat hij in de CL-match tegen Valencia plots, zonder contact met een tegenstander, dizzy naar de grond ging.

Lasse Schöne terug naar Ajax?

Ajax liep in het staartje van de eerste seizoenshelft tegen de grenzen van zijn spelersgroep aan. Er zijn wat nieuwe krachten nodig. Of misschien wel een nieuwe oude kracht, want Lasse Schöne schijnt weg te mogen bij Genoa. In de zomer maakte hij de overstap van Ajax naar de Serie A-club. De club staat er niet goed voor en de Deen is op de bank belandt.

Ajax kan de blessures blijven opvangen door jeugdspelers door te schuiven, maar telkens grillige 17-jarigen optrommelen lijkt niet zo verstandig, als je ook een gast als Schöne kan terughalen die precies weet wat hem op het middenveld te doen staat. Ajax-fans zien het wel zitten en houden via Twitter een digitale campagne onder de hashtag #LasseComeHome.

Back To Top