Skip to content

Het Nederlands elftal speelt vanavond om 21:00 uur in Amsterdam tegen Noord-Macedonië in de derde en laatste wedstrijd van de EK groepsfase. Oranje heeft 6 punten en mag zich al opmaken voor de 8e finale in Boedapest van zaterdag. Noord-Macedonië is met 0 punten al op het EK voetbal uitgeschakeld.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2021 – 2022

Noord-Macedonië – Nederland EK voetbal vandaag

Bij Oranje zijn er ten opzichte van de met 2-0 gewonnen pot tegen Oostenrijk twee wijzigingen op komst. Frank de Boer noemde dat getal zelf, en uit een briefje dat assistent Dwight Lodeweges bij zich droeg op de training, kan worden afgeleid dat het deze mutaties betreft: Wout Weghorst maakt plaats in de spits voor Donyell Malen, en Marten de Roon wordt op het middenveld vervangen door Ryan Gravenberch.

Kijk Oranje voetbal vandaag live op NPO1

Malen dynamischer en betere dribbel

Het zijn te billijken veranderingen. Het samenspel tussen Weghorst en Memphis Depay, die een transfer maakt van Lyon naar Barcelona, is verre van optimaal. Memphis zwerft over het veld, Weghorst is wat statischer, waardoor ze elkaar lastig bereiken. PSV-er Malen is wat dynamischer en heeft een betere dribbel in huis.

Rust voor De Roon

De Roon wordt vermoedelijk alleen rust gegund en zal in de 8e finale wel weer in de basis staan – tenzij Gravenberch een wereldpot speelt, met altijd de kanttekening dat het ‘slechts tegen Macedonië’ was. Van de Ajacied wordt verwacht dat-ie net als De Roon veel ballen afpakt, maar vooral dat hij vervolgens voor een creatievere voortzetting zorgt. Zijn techniek en vermogen om voorwaarts te passen worden hoger ingeschaald.

Laatste voetbalwedstrijd Goran Pandev

Dit duel staat voor de Macedoniërs in het teken van een dubbel afscheid: de eerste deelname ooit aan een eindronde komt ten einde en bovendien wordt dit de laatste match voordat spits Goran Pandev met pensioen gaat. De 37-jarige aanvaller van Genoa (en eerder Inter, Lazio, Napoli en Galatasaray, wat een carrière!) vindt het genoeg geweest.

Macedoniërs geven zich niet zomaar gewonnen

Dat betekent niet dat Pandev lekker om zich heen gaat zwaaien en kushandjes uitdelen aan de paar Macedoniërs in het publiek. Hij gaat Oranje heus wel de nodige problemen bezorgen, zoals hij in het verleden ook al deed. Al in twee duels maakte hij een goal tegen Nederland, in 2004 (2-2) en 2008 (2-1 voor Oranje).

Die uitslagen geven al aan dat dit geen land is dat zich makkelijk gewonnen geeft. De ploeg bevat ook spelers van bijvoorbeeld Dinamo Zagreb, AEK, Napoli, Stuttgart en Leeds. Die 3-1 nederlaag tegen Oostenrijk in de eerste speelronde van het EK 2021 was de eerste keer in lange tijd dat werd verloren met een grotere marge dan 1 goal – dat was sinds begin 2020, in 13 duels, niet gebeurd.

Back To Top