Skip to content

Vandaag, donderdag 17 juni om 21:00 uur, speelt in Amsterdam Nederland tegen Oostenrijk. Het Nederlands elftal heeft 3 punten en voor de gasten geldt hetzelfde: zij versloegen Noord-Macedonië met 3-1.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2021 – 2022

Nederland – Oostenrijk EURO 2020

Wat konden we concluderen over Oranje na de 3-2 zege op Oekraïne? Eigenlijk precies wat we al wisten: dat het Nederland niet lukt om wedstrijden te controleren, dat tegenstanders te vaak in rap tempo het veld mogen oversteken en dat een erg groot deel van de tegenkansen meteen ook levensgroot is, of goals oplevert.

Wel top verdediging, geen top aanval

Nee inderdaad, we zijn niet heel positief over de openingswedstrijd van Nederland. Een 2-0 voorsprong werd kinderlijk eenvoudig weggegeven, simpelweg omdat tegenstanders niet werden gedekt, vrij konden dribbelen, koppen en uithalen. De algemene opinie over ‘dit Oranje’ is dat we wel over een top verdediging en middenveld beschikken, maar niet over een top aanval.

Bij Oranje lukt het de verdedigers niet

Toch is van oudsher het verdedigen de achilleshiel. Ja, de individuele verdedigers presteren op clubniveau op hoog niveau, maar laat ze een oranje shirtje aantrekken, en dan lukt het opeens niet met de onderlinge afstemming en communicatie. En mooi voor Denzel Dumfries dat-ie de winnende treffer maakte, maar dat verbloemt toch niet dat hij tig andere kansen verprutste en foute voorzetten gaf?

Vandaag uitvoering 5-3-2 verbeteren

Hoe dan ook, de groepsfase van het speelschema EK voetbal heeft Nederland nu eigenlijk al zo goed als zeker overleefd, zeker met een pot tegen de Macedoniërs op komst. En dus gaat het vanavond in de Johan Cruijff Arena niet zozeer om het resultaat, maar om het verbeteren van de samenhang en de uitvoering van de 5-3-2 formatie.

Alaba is de grote man bij Oostenrijk

De Oostenrijkers treden aan zonder spits Marko Arnautovic (ex-FC Twente), die vanwege niet zo mooie uitlatingen richting Noord-Macedonië na zijn goal voor 1 match is geschorst. Het was Oostenrijks eerste zege op een eindronde na negen pogingen. De grote man bij Das Team is David Alaba, die vermoedelijk in het hart van de verdediging wordt opgesteld. Hij is een soort Daley Blind: secuur in de opbouw met een mooie pass in huis, maar dan fysiek sterker en sneller.

Dit heeft de ingrediënten om een pot te worden die op weinig momenten verveelt. Oostenrijk is namelijk zeker geen destructief team, bovendien geldt voor beide: een zege betekent honderd procent zeker plaatsing voor de volgende ronde. En Oranje, tja, dat is in staat om tegen alles en iedereen tegengoals op te lopen.

Voorspelling Nederland – Oostenrijk

Nederland noteert bij de bookmakers 1.60 voor de winst, gelijkspel noteert 4.10 en winst Oostenrijk 5.80. We gaan voor de weddenschap ‘beide teams scoren’ op 1.77.

Back To Top