Skip to content

Nederland – VS WK voetbal 2022 | Zaterdag 3 december om 16.00 uur speelt Nederland tegen de Verenigde Staten in de eerste achtste finale van het speelschema WK voetbal. Oranje werd eerste in groep A, de Yankees tweede in groep B.

Voorbeschouwing Nederland – VS

Terwijl de Nederlanders zeven punten ophaalden en de Amerikanen het met vier moesten doen, lijken velen toch te vinden dat de VS een sterkere indruk maakte in de groepsfase.

Deels is dat optisch bedrog: als je een samenvatting bekijkt van de drie duels, dan zie je ze driftig crosspasses geven, rennen en gaan gaan gaan. Terwijl Oranje statisch oogt en, wat een oude kwaal is, lusteloos de bal breed of naar de keeper schuift.

Marten de Roon

Dus ja, de aanvalsdrift lijkt groter bij de VS, maar dat aanvallen gebeurt ook dikwijls onzorgvuldig, wat een tegenstoot kan inluiden. Niet dat Oranje nou zo zorgvuldig is. Toen Marten de Roon tegen Qatar in de basis stond, was het de bedoeling dat hij ervoor zou zorgen dat de bal in het team zou blijven. Maar hij had op aanvallers Depay en Gakpo na het laagste geslaagde passpercentage.

Het middenveld en Frenkie de Jong

Dus hoe krijgt Nederland het middenveld dan meer solide? Frenkie de Jong kan het niet allemaal in zijn eentje, en is nou ook weer niet de wonderspeler waarvan we jarenlang hoopten dat hij het zou zijn of worden. In de groepsfase gaf hij drie keypasses, oftewel voorzetten waaruit direct een schietkans ontstond. Het blijft zijn manco dat hij zich niet heel veel met de aanvallen wil of kan bemoeien.

Bondscoach VS speelde in Eredivisie

De VS hebben Gregg Berhalter als bondscoach, die zes jaar in Nederlander voetbalde, bij PEC Zwolle, Sparta Rotterdam en SC Cambuur. De huidige nummer 16 van de FIFA-ranking beschikt over vermoedelijk zijn beste voetbalgeneratie ooit. Diverse spelers spelen al vanaf jonge leeftijd bij Europese clubs: Weston McKennie (Juventus), Tyler Adams (Leeds United), Yunus Musah (Valencia), Timothy Weah (Lille OSC), Sergiño Dest (AC Milan) en Christian Pulisic (Chelsea).

Pulisic op tijd fit voor Oranje

Pulisic is de grootste ster van hen. Hij liep een blessure op tegen Iran (1-0 zege), maar liet weten dat hij zich speelklaar voelt. Het wordt de zevende keer dat Amerika in de achtste finale van het WK voetbal staat. Voor Nederland is het de negende keer.

Back To Top