Skip to content

Nederland – Schotland | Het Nederlands Elftal speelt woensdag om 20:45 uur in Portugal een oefenwedstrijd tegen Schotland, evenals Oranje weldra van de partij op het EK Voetbal.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Nederland – Schotland oefenduel

De mannen van Frank de Boer verblijven een weekje in Lagos, om te slijpen aan de strategie, teamspirit en vorm. Deze oefenpot komt elf dagen voordat Nederland zijn eerste duel op Euro 2020 speelt, tegen Oekraïne.

Tactiek Frank de Boer

De bondscoach heeft aangegeven dat hij meerdere formaties wil beheersen, met als belangrijkste varianten 5-3-2 en 4-3-3. Dat lijkt op het model uit 2014, waarmee Louis van Gaal het Nederlands elftal naar een derde plek loodste. 5-3-2 kan door de backs naar voren te sturen makkelijk worden omgezet in 3-5-2 en is gericht op het opvangen van de aanvallen van de tegenstander. Kortom, om tegen sterkere tegenstanders te mikken op counters.

En 4-3-3 is de stijl die het meest met Oranje wordt geassocieerd, met twee buitenspelers en een centrale aanvaller, en de drie op het middenveld worden opgesteld ‘met de punt naar voren’ (twee defensieve middenvelder en een aanvallende) of ‘met de punt naar achter’ (een defensieve, twee aanvallende middenvelders).

5-3-2 achtige variant

Maar de sleutel bij dit geneuzel is dat het natuurlijk valt of staat met de uitvoering. Welk briljant systeem je ook bedenkt, als Frenkie de Jong zijn dag niet heeft en ziekenhuispasses geeft, dan gaat het niet werken. Maar gezien het gemis van Virgil van Dijk (geblesseerd) en het gebrek aan ritme bij Daley Blind (maandenlang aan het revalideren) lijkt het verstandig om ons heil te zoeken in een 5-3-2 achtige variant.

De sterspelers van Schotland

Deze eeuw trof Nederland zesmaal de Schotten en viermaal leverde het een zege op, terwijl het Britse land eenmaal won. De ster van het team is Andrew Robertson, die sinds 2017 een vaste kracht is bij Liverpool en dus de gloriejaren meemaakte. Scott McTominay is bij Manchester United de noeste werker op het middenveld en de 19-jarige middenvelder Billy Gilmour maakte dit seizoen wat minuten in de Champions League namens Chelsea – dus heeft die beker nu op zijn CV.

In de Nations League zit Schotland dit jaar in divisie B en werd het in zijn groep tweede achter Tsjechië en verloor het matches van Slowakije en Israël. In de kwalificaties voor het WK 2022 werden de punten gedeeld met Israël en Oostenrijk (opponent van Nederland in de EK-groepsfase). En het EK voetbal bereikte Schotland door in de play-offs tweemaal na strafschoppen toe te slaan, tegen Servië en, alweer, Israël.

Nederland – Schotland voorspelling

Nederland staat op 1.45, gelijk noteert 4.60 en Schotland 7.50. We tippen dat beide teams scoren @1.67.

Back To Top