Skip to content

Nederland – Georgië | Het Nederlands elftal speelt zondag om 18:00 uur in Enschede tegen Georgië. Het is het laatste oefenduel voordat Oranje aan de bak moet op Euro 2020. Eerder deze week speelden de mannen van bondscoach Frank de Boer met 2-2 gelijk tegen Schotland.

Nederland – Georgië hopelijk stukken beter

Die oefenpot in Portugal was niet om aan te zien. Het Nederlands elftal oogde – nee: was – onwennig, ongeorganiseerd en aanvallend onmachtig. Met een vormgever als Frenkie de Jong in de gelederen mag je wat meer samenhang tussen achterste en voorste linies verwachten. Maar het was weer ouderwets breien.

Op zich geeft dat niet: zo lang het 0-0 staat en je balbezit hebt, want dan is er in elk geval een soort van controle. Maar het lijkt wel alsof Nederland al jarenlang, zo ongeveer sinds de grauwe Danny Blind-jaren, erg snel op achterstand komt. Schotland prikte er ook al binnen 10 minuten de eerste in, na onnodig balverlies, matige communicatie en weifelend optredend achterin bij Oranje.

Frank de Boer wil teveel

Hadden we ‘vroeger’ nog genoeg de wereldwijde top voorin rondlopen om het op te lossen, nu begonnen we met Memphis Depay en Wout Weghorst. In het 5-3-2 systeem moeten dan de backs Denzel Dumfries en Owen Wijndal opstomen naar de flanken. Maar laten we eerlijk zijn, welk percentage van Dumfries’ voorzetten komt op de gewenste plek aan? En waarom twee aanvallers vlak voor een eindronde voor het eerst van hun leven aan elkaar koppelen?

Kortom, Frank de Boer maakt het zich erg lastig. Hij wil zo enorm graag meerdere systemen beheersen. Prima ambitie, maar gaat niet lukken als je er last minute mee begint. Die tijd kan misschien beter besteed worden aan het oppoetsen van bekende automatismen en formaties.

Oude bekenden Eredivisie in Enschede

Hoe dan ook, nu wacht in het stadion van FC Twente het Georgische elftal, dat niet aan het EK deelneemt. Niet echt een sterrenelftal, al hebben enkele spelers wel Champions League-ervaring. Zoals Davit Khocholava, verdediger bij Shakthar Donetsk, terwijl enkele Georgiërs ook een tijdje in Nederland doorbrachten. De bekendste is allicht Guram Kashia, jarenlang een Vitesse speler die nu in zijn thuisland bij FC Locomotive Tbilisi hoort. Ook Valeri Qazaishvili streek neer in Arnhem en Giorgi Aburjania kun je kennen van Twente – hij kent dit stadion dus zeer goed.

Nederland – Georgië voorspellen

Nederland noteert 1.18, gelijk 7.50 en Georgie 15.00. We tippen onder 3,5 goals op 1.56.

Back To Top