Skip to content

Zaterdag om 20:45 uur speelt Nederland uit tegen Montenegro. Het is de negende en voorlaatste speelronde van de WK-kwalificatie. Oranje staat er mooi voor in groep C. De koploper heeft 2 punten meer dan Noorwegen en 4 meer dan Turkije. Montenegro staat vierde, met acht punten achterstand, en is al uitgeschakeld.

Montenegro – Nederland WK kwalificatie

Dat laatste deert bondscoach Miodrag Radulovic niet zoveel met het oog op de motivatie voor deze pot. “Nederland is samen met Italië en Engeland het beste team dat naar Podgorica komt. Onze motivatie is dus groot”, zegt hij. “We zullen het maximale geven.”

WK ticket nog niet zeker

Toch heeft hij de situatie niet helemaal juist ingeschat. “Nederland is bijna geplaatst. Als ze ons verslaan, hebben ze denk ik het WK-ticket te pakken. Hun doel is duidelijk, maar we hebben goede energie in ons team.” Die opmerking over het ticket is fout. De Noren spelen thuis tegen Letland en als ze die match winnen, blijven ze op twee punten achterstand. Maandag is Oranje tegen Noorwegen. Dan kan Noorwegen bij winst over Nederland heen springen en 1e worden in de groep. De nummer twee moet naar de play-offs.

Deze wedstrijd is dus niet heel impactvol voor Nederland. Als het een gelijkspel wordt en Noorwegen wint, dan staat Nederland op basis van het doelsaldo nog steeds bovenaan. Doelsaldo is leidend in de stand van de WK-kwalificatie en Noorwegen gaat dat gat niet meer dichten: +23 versus +9. En ook dan is een gelijkspel thuis tegen Noorwegen voldoende voor directe WK-kwalificatie.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2021 – 2022

Het zwarte scenario

Oké, als Oranje de pot tegen Montenegro verliest, dan is er wel een probleem. Dan kan Noorwegen 1 punt voorsprong pakken en zal maandag alleen winst volstaan voor directe kwalificatie voor Qatar 2022. Maar wie weet struikelt Noorwegen, dat zonder Erling Haaland aantreedt, over Letland. Een nog zwarter scenario is dat Oranje beide duels verliest en als derde eindigt. Dan is het einde verhaal, en kan de KNVB alweer op zoek naar een andere bondscoach.

Nederlands elftal gaat winnen

Op 4 september 2021 won Nederland thuis met 4-0 van Montenegro. De basiself kan er bijna identiek gaan uitzien als toen, behalve dan dat Cody Gakpo vanwege een blessure absent is. Montenegro speelde een zwakke pot, maalde niet om balbezit en passte zeer slordig. Het zegt genoeg dat hun keeper het op 1 na hoogste aantal passes had binnen Montenegro. Het moet komen van de lange ballen bij ‘de Moedige Valken’.

Back To Top