Skip to content

De loting voor de groepsfase van de Champions League en Europa League vinden op respectievelijk 1 en 2 oktober 2020 plaats. Dan leren wie de tegenstanders worden van Ajax, dat in het miljoenenbal uitkomt, en Feyenoord en AZ, die het moeten doen met de Europa League. PSV kan zich nog in de hoofdfase van de Europa League knokken via de play-offs tegen Rosenborg vanavond.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Loting Champions League en Europa League

De UEFA was van plan om de ceremonies in het Griekse Athene te voltrekken. Maar dat plan kan vanwege de coronaregels in dat land niet plaatsvinden. Daarom zal de bond simpelweg het eigen hoofdkantoor in Nyon gebruiken. Schakel dus donderdagmiddag om 17:00 uur in om de voetbalbobo’s weer met balletjes, papiertjes en prikborden te zien rommelen.

Ajax tijdens Champions League loting in pot 2

De naam van Ajax verdwijnt in pot 2 (van de vier potten). Daardoor kan de Amsterdamse club sowieso niet worden ingedeeld bij FC Barcelona, Atlético Madrid, Manchester City, Manchester United, Shakhtar Donetsk, Borussia Dortmund en Chelsea.

Pot 1

In pot 1 zitten de zwaargewichten: de huidige kampioenen van de Champions League en Europa League plus de zes hoogst genoteerde clubs op de coëfficientenranglijst van de UEFA. Oftewel: Bayern München (Dui, winnaar Champions League), Sevilla (Spa, winnaar Europa League), Real Madrid (Spa), Liverpool (Eng), Juventus (Ita), Paris Saint-Germain (Fra), Zenit Sint-Petersburg (Rus) en FC Porto (Por).

Pot 3 en 4

En denk maar niet dat er in pot 3 en 4 dan kleintjes uit Roemenië en Verweggistan zitten. Nee, in pot 3 houden bijvoorbeeld RB Leipzig (Dui), Internazionale (Ita) en Atalanta (Ita) zich schuil. Leipzig was in de nog maar net afgeronde vorige editie van de Champions League nog een halvefinalist en Atalanta strandde in de kwartfinale.

Europa League loting Feyenoord, AZ en mogelijk PSV

Mocht PSV zich voegen bij de clubs in de groepsfase, dan zal bij de loting de Brabantse club vermoedelijk in pot 2 worden gestopt. AZ en Feyenoord komen vermoedelijk in pot 3 terecht. Wat daar de consequenties van zijn? Dat valt eigenlijk pas met meer helderheid na de play-offs te zeggen. De eerste speelronde is op 22 oktober, de laatste speelronde van de groepsfase is op 10 december.

In het vorige decennium wist Ajax achtmaal Europees te overwinteren (oftewel de groepsfase van de CL of EL te overleven). AZ en PSV slaagden daar viermaal in.

Potindeling loting Champions League

 1. Bayern München
  Sevilla
  Paris Saint-Germain
  Zenit
  FC Porto
  Real Madrid
  Liverpool
  Juventus
 2. Ajax
  FC Barcelona
  Atlético Madrid
  Manchester C
  Chelsea
  Manchester U
  Shakhtar Donetsk
  Borussia Dortmund
 3. Dynamo Kiev
  Red Bull Salzburg
  RB Leipzig
  Inter
  Olympiakos
  Lazio
  FC Krasnodar
  Atalanta
 4. Lokomotiv Moskou
  Borussia Mönchengladbach
  Istanbul Basaksehir
  FC Midtjylland
  Stade Rennes
  Olympique Marseille
  Club Brugge
  Ferencvaros
Back To Top