Skip to content

Eredivisie | De KNVB wil dat er sneltests beschikbaar komen waarmee spelers, scheidsrechters en andere direct betrokkenen op de dag van een wedstrijd getest kunnen worden op corona. Momenteel is er in Nederland een gebrek aan zulke sneltests, waardoor het hele proces meer tijd in beslag neemt.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Corona tests voetbal

“Als die tests in ruime mate aanwezig zijn, zijn wij de eerste die het kunnen doen”, zegt Edwin Goedhart, medisch manager bij de KNVB. Wat de gevolgen kunnen zijn van de tragere tests werd vorige week duidelijk. Feyenoord speelde zondag een oefenmatch tegen stadgenoot Sparta. Vrijdag werd de spelersgroep van Feyenoord getest. En maandag bleek dat een van de spelers die op het veld stond positief had getest. Op die manier wordt er geen actie gekoppeld aan de test – de speler heeft gewoon gespeeld.

Blessures AZ

Bij AZ zijn er andere medische zorgen dan COVID, want de ziekenboeg zit toch wel aardig vol. Erger nog: het zijn geen wisselspelers die zich daarin bevinden, maar sleutelspelers Myron Boadu, Calvin Stengs en Ron Vlaar. En deze week ging er ook iets mis bij Fredrik Midtsjø en Ferdy Druijf, al lijken hun kwetsuren lichter te zijn.

Op 25 augustus speelt AZ Alkmaar tegen Viktoria Plzen in de tweede voorronde van de Champions League. Vooralsnog verwacht trainer Arne Slot dat alle genoemde spelers tegen die tijd weer inzetbaar zijn. Maar laten we niet vergeten dat zowel Boadu als Stengs al op jonge leeftijd er een seizoen uitlagen met zware blessures.

Labyad top als Ajax spits

Bij Ajax was het vorig seizoen ook kommer en kwel met fysiek gekwetste spelers, maar een van hen, namelijk Zakaria Labyad, heeft zich inmiddels in de oefenduels op positieve wijze laten zien. Normaal is hij aanvallende middenvelder, maar tegen FC Utrecht (5-1 winst) werd hij door trainer Erik ten Hag in de spits geposteerd. Hij maakte drie goals, waarvan twee met een vrije trap. En dat in 45 minuten, want in de rust werd Ajax totaal omgegooid.

Hij voelt zich kennelijk kiplekker op die plek (al kan je vrije trappen natuurlijk ook nemen als je ergens anders wordt opgesteld). “Of dit de beste helft uit mijn carrière was? Ja, dat denk ik wel”, zei hij tegen Fox Sports. Voor Ten Hag was het een bevestiging van wat hij al wist: “Hij heeft ook bij FC Utrecht onder mij wel eens in de spits gespeeld.”

Back To Top