Skip to content

Voor de grotere eredivisieclubs als Ajax, PSV en Feyenoord is de coronacrisis onwelkom, maar overkomelijk. Ze zingen het nog wel een tijdje uit met minder inkomsten en hebben de verdienkracht om de schade later deels in te halen. Maar hoe moet het met de kleinere Nederlandse voetbalclubs?

Programma Eredivisie 2019 – 2020

PEC Zwolle somt problemen op

FC Twente en PEC Zwolle vrezen bijvoorbeeld dat ze blijvende schade gaan oplopen. PEC-voorzitter Adriaan Visser schetst de situatie in een column. Een opsomming van de problemen: hoofdsponsor Molecaten is keihard getroffen door de crisis, een kwart van de businessleden heeft opgezegd en de begroting moet met circa 2 miljoen euro worden verlaagd.

9 ton aan mislopen tickets

“De meeste sponsoren zeggen: geef ons drie of vier maanden de tijd en als het weer goed gaat, komen we weer terug”, zegt Visser. PEC moet nu 8 tot 9 ton lenen bij de ING om het gemis aan ticketverkoop op te vangen. En wat als weer wel mag worden gespeeld, maar iedereen 1,5 meter afstand moet houden? “Stoeltjes in het stadion zijn 50 centimeter. Mits je het goed kunt organiseren, speel je voor maximaal een kwart van je stadioncapaciteit.”

FC Twente loopt 10 mln mis door coronacrisis

FC Twente vreest dat het komend seizoen maximaal 10 miljoen euro gaat mislopen mits de rest van 2020 zonder publiek wordt gespeeld. De Grolsch Veste, het onderkomen van Twente, genereert dan geen inkomsten met losse tickets, seizoenskaarten, business-seats en skyboxen. De catering ligt dan ook maandenlang op zijn gat.

KNVB moet focussen op toekomst

Regionale krant Tubantia nam poolshoogte bij de club en ving dit op: “In Enschede zijn ze er zelfs van overtuigd dat geen enkele club dit gaat volhouden.” Algemeen directeur Paul van der Kraan wil dat de KNVB de focus van dit seizoen afhaalt en de blik op iets langere termijn richt. “De impact van het coronavirus is gigantisch. Toch moeten we als club wel verder”, zegt Van der Kraan.

Ook Feyenoord heeft steun nodig

De Kuip van Feyenoord kan het ook niet meer bolwerken. Stadion Feijenoord overweegt aan te kloppen bij de gemeente Rotterdam voor steun. “De begroting van de club Feyenoord zal omlaag moeten, maar hoe hard de club wordt getroffen laat zich niet voorspellen”, zo staat er in de brief richting de gemeente.

Back To Top