Skip to content

Juichen na het scoren van een goal, voetballers doen het al sinds mensenheugenis. Om elkaars nek vallen. Knuffelen. Op elkaar springen en een grote menselijke berg vormen. Hossen en schreeuwen. Maar hadden de bond KNVB en de clubs niet afgesproken dat het vanwege corona eventjes wat meer ingetogen moet?

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Ook 1,5 meter voetballers na goal

Voetbal is een contactsport, toch is het de bedoeling dat, waar mogelijk, de regel omtrent anderhalf meter afstand houden wordt gerespecteerd. Een verdediger mag, en moet, natuurlijk wel een sliding inzetten of in uiterste nood iemand aan zijn shirtje trekken (met het gevaar dat hij een kaart ontvangt). Maar samen juichen en aan elkaar hangen na het scoren van een doelpunt, dat valt in de categorie ‘onnodig’ en moet dus beperkt worden. “Daarover bestaat irritatie bij het publiek, de medici en de overheid”, zegt KNVB-competitiemanager Jan Bluyssen.

In België lukt het ze wel

“We hebben natuurlijk begrip voor de explosie aan emoties na een doelpunt, maar ik heb ook begrip voor het feit dat de rest van Nederland op anderhalve meter van elkaar moet zitten en opa en oma niet heeft mogen zien met Kerst”, zegt hij. In België gaat het op dit punt wel zoals het hoort: spelers houden na een goal afstand van elkaar.

Nieuwe aanvaller Feyenoord

Feyenoord mag hopen dat de nieuwe aanvaller Lucas Pratto het tv-kijkende Legioen heel wat te juichen geeft. Maar wie is de 32-jarige spits van River Plate precies? Alhoewel hij vijfmaal voor het Argentijns elftal uitkwam, is hij in Europa toch een onbekende kracht. Die interlands waren overigens in 2016, tijdens de kwalificaties voor het WK 2018, en tijdens de eindronde was hij niet in de selectie opgenomen. Hij maakte goals tegen Venezuela en Colombia.

Ook Lucas Pratto hopeloze flop?

De meeste wedstrijden speelde hij voor Club Atlético Vélez Sarsfield (123), terwijl hij bij zijn huidige werkgever Club Atlético River Plate 105 keer binnen de lijnen kwam. Al met al heeft hij in 452 matches 125 goals gemaakt, of, als we puur naar speeltijd kijken, een goal per 260 minuten. Indrukwekkend? Nee, eigenlijk totaal niet.

En dan blijkt uit wat rondvragen van AD-journalist Sjoerd Mossou dat Pratto ook niet helemaal topfit, en een beetje te dik, naar Rotterdam komt. Hij noemt het daarom een Kostas Mitroglou-achtige aankoop, een verwijzing naar de bebaarde Griek die vorig jaar naar PSV kwam – en hopeloos flopte.

Back To Top