Skip to content

Vrijdag en zaterdag worden er in het kader van de Fox Sport Eredivisie Comeback twee oefenwedstrijden gespeeld. Vrijdag om 18:45 uur speelt Willem II tegen PSV, zaterdag om 20:00 uur treffen ADO Den Haag en Vitesse elkaar. Met de Brabantse derby tussen de Tilburgse en Eindhovense clubs voor de boeg richten we de blik op PSV: hoe gaat het daar?

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

PSV oefent nieuwe tactiek

Roger Schmidt, de nieuwe trainer van PSV, is een Duitser en het kriebelde kennelijk bij hem om zijn moederland weer te bezoeken. Eerder deze trainde PSV in Duitsland en werden er friendly’s gespeeld tegen SC Verl (0-3 winst voor PSV) en Uerdingen (alweer een 0-3 zege). Afgelopen weekend was er een 1-1 gelijkspel tegen Vitesse.
Van Schmidt worden nogal wat wonderen verwacht en dat hangt samen met de filosofie die hij aanhangt. De oefenmeester wil dat zijn ploegen driftig en constant pressen, oftewel dat de spelers bij balbezit van de tegenstander massaal, collectief en georganiseerd proberen om de bal weer te veroveren. Passlijnen blokkeren, individuele duels aangaan, allemaal een stap naar voren zetten zodat de ruimtes kleiner worden; dat soort werk.

Hoe gaat het bij PSV? Ploeg oefent de tactiek van trainer Schmidt

Kunnen PSV’ers wat Schmidt wil?

De vraag was natuurlijk of PSV wel genoeg kwaliteit in de spelersgroep herbergt om die complexe tactische opdrachten uit te voeren. Pressen is heel wat anders dan blind naar voren of richting de bal rennen – want in dat geval laat je te veel ruimte open in je rug. ‘Gegenpressing’ vergt loopvermogen, tactisch inzicht, automatismen, constant overleg en natuurlijk ook techniek – want als je vaak de bal hebt, moet je wel een steekballetje, dribbel of goed schot in huis hebben om er wat nuttigs mee te doen.

Versterkingen zijn nodig

Afgelopen jaar vormden Jorrit Hendrix en Pablo Rosario het hart van PSV op het middenveld. Ze lijken niet over dat voornoemde cluster aan kwaliteiten te beschikken om Schmidts visie uit te voeren. En ook centraal achterin lijken er versterkingen nodig. Want zeg zelf, is PSV een echte kandidaat voor de landstitel als Olivier Boscagli daar wordt geposteerd? En op linksback is de spoeling zo dun dat Schmidt kiest voor Mauro Júnior, normaliter een vleugelaanvaller.

Op Ricardo Rodríguez hoeven de PSV-fans niet meer te hopen. De Zwitserse huurling maakte voor de coronacrisis een sterke indruk. Hij gaat wel weg bij AC Milan, maar heeft inmiddels getekend bij Torino.

Back To Top