Skip to content

De shortlist met daarop 20 namen voor de Golden Boy Award is bekend. De prijs wordt jaarlijks door de Italiaanse sportkrant Tuttosport toegekend aan het grootste Europese talent van onder de 21 jaar. Vorig jaar mocht Matthijs de Ligt het beeldje ophalen en de verdediger is ook dit jaar genomineerd. De enige eredivisie speler op de shortlist is PSV-aanvaller Donyell Malen. Maar dat hij de prijs gaat winnen lijkt niet waarschijnlijk. Als de jury echt voor nieuw groot talent gaat, dan zou Erling Haaland een grote kans moeten maken…

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Golden Boy Award

Het barst van de individuele prijzen en het is een beetje een raadsel hoe de Golden Boy er in is geslaagd om zoveel media-aandacht te genereren. Een tijdje terug bestond immers ook al de vergelijkbare Trofeo Bravo, die een langere geschiedenis had maar inmiddels door het tijdschrift Guerin Sportivo niet meer wordt doorgezet.

Gaat niet meer om ontluikend talent

En de signalerende functie van de prijs is ook wel erg miniem als hij wordt geschonken aan mannen als Kylian Mbappe (2017) en Matthijs de Ligt, die op het moment van ontvangst al lang niet meer golden als veelbelovend, ontbolsterend talent. Ze waren al flink aan het oogsten waren geslagen: Mbappe was al voor een krankzinnig bedrag door Monaco verkocht aan Paris Saint-Germain en vorig jaar rond deze tijd zaten ook alle Europese topclubs al achter De Ligt aan.

Donyell Malen gaat Golden Boy award niet winnen

Leuk voor Donyell Malen dat hij tot de laatste twintig kanshebbers behoort. Maar dat de PSV-er niet in de top drie gaat eindigen staat wel vast. Daarvoor is de status van bijvoorbeeld João Félix (Atletico Madrid), Ansu Fati (FC Barcelona), Jadon Sancho (Borussia Dortmund), Vinicius Jr. (Real Madrid) en Mason Mount (Chelsea) te voornaam. Zij maken minuten in grotere competities, voor teams ook die het afgelopen jaar meer in Europa lieten zien dan PSV deed.

De opmars van Erling Haaland

Of toont de jury wat moed en gaan ze voor Erling Haaland? Een Noor in de Oostenrijkse competitie, dat klinkt nou niet direct als een ‘golden’ combinatie. Maar als je het hebt over een kolossale opmars, een echte raketbaan van een opwaartse lijn, dan moet je bij de 19-jarige Haaland zijn. Hij maakte voor Salzburg en Noorwegen Onder 20 al vier hattricks en scoorde tegen Honduras U20 zelfs negen goals. In de Champions League heeft hij er ook al vier in liggen na twee duels.

Al hopen we natuurlijk dat ondanks de malligheid van individuele voetbalprijzen Malen tot gouden gozer wordt benoemd. Al hebben we ook genoeg geduld om te wachten tot Euro 2020 en dat hij pas dan de hele voetbalwereld (oké, de Europese dan) aan zijn voeten krijgt.

Back To Top