Skip to content

Voetbal | Zondagavond werd plots een nieuw initiatief aangekondigd: de Super League. Een voetbalcompetitie voor de allerrijkste clubs van Europa, zoals Manchester United, Juventus en Real Madrid, waarin de oprichters gegarandeerd zijn van jaarlijkse, enorme geldbedragen. Want degraderen is niet mogelijk: zwak presteren wordt niet gestraft. Wat de Super League dus eerder een soort oefentoernooi, een demo evenement, zou maken in plaats van echte topsport.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Super League voetbal draait alleen om geld

Al jaren wordt door de grootste Europese clubs geschermd met dit idee. Ze zijn er niet tevreden mee dat de Champions League-gelden deels gedeeld moeten worden met de kleinere clubs. En hun uitgaven (salarissen, tekengeld, stadion) zijn zo gigantisch, dat ze zwaar in de problemen kunnen komen, als ze een jaartje niet mee mogen dansen op het miljoenenbal.

Eliteclubs in Super League?

Ironisch genoeg zitten er tussen de 10 voetbalclubs die zich zondag achter het Super League plan schaarden enkele namen die niet, of al een tijdje niet meer, tot de Europese elite behoren. Arsenal en Tottenham? Wonnen nog nooit de Champions League en staan nationaal ook al eeuwen droog. AC Milan? Klimt pas dit seizoen een beetje uit het wak van de jaren 10. En Juve is weliswaar negen keer achter elkaar de Italiaanse kampioen, maar uitgerekend deze jaargang wordt het abonnement vermoedelijk stopgezet. De Oude Dame staat vierde – op de wip voor een nieuw Champions League ticket.

De grote rol van Juventus

De rol van Juventus is belangrijk, want voorzitter Andrea Agnelli is de grote voorvechter van de Super League. De telg van de ondernemersfamilie heeft diverse petten op: hij zat tot zondag ook in de Europese cluborganisatie ECA en in het uitvoerend comité van de UEFA. Juist ja, de organisatie die hij een enorme dolk in de rug stootte.

Ajax staat niet achter nieuwe Super League

Ook Ajax-directeur Edwin van der Sar vervult allemaal van dat soort bestuurdersbaantjes. De ex-doelman kon het op persoonlijk vlak prima vinden met Agneli, die hij nog kent van zijn tijd bij Juventus.

Maar Ajax verklaarde niet achter het idee van de Super League te staan. Van der Sar had juist geijverd voor de nieuwe opzet van de Champions League: die wordt uitgebreid, zodat alle deelnemers minstens 10 wedstrijden spelen, en daardoor meer geld kunnen ophalen.

Kat uit de boom kijken

Maar is de rol van Ajax wel zo overzichtelijk? Enkele insiders, zoals voetbaljournalist Jurriaan van Wessem, gespecialiseerd in de Serie A, vinden het waarschijnlijk dat de Amsterdammers wel waren uitgenodigd voor de Super League. En dat Ajax eerst even de kat uit de boom wilde kijken alvorens een besluit te nemen.

Nu de reacties op het plan zo vernietigend zijn, en alle Engelse clubs zich al terug hebben getrokken, lijkt er weinig terecht van te komen. En zien we ook ‘gewoon’ voetbal Ajax terug in de Eredivisie en Champions League. Maar wat als over een jaartje de superclubs het doodleuk weer een keertje proberen? Dit was niet de eerste, en niet de laatste, poging.

Back To Top