Skip to content

Vorig weekend maakte bij Fortuna Sittard uit tegen Groningen keeper Piet Velthuizen ineens zijn rentree op de Nederlandse velden. De voormalige doelman van onder meer Heracles en Vitesse zagen we het laatst op amateurbasis bij Telstar (waar hij geen enkele match voor uitkwam). Velthuizen is inmiddels 34 jaar en heeft niet meer het lichaam van een topsporter.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Rentree keeper Piet Velthuizen Fortuna Sittard

Toch zag Fortuna trainer Sjors Ultee, die nadat eerste keeper Alexei Koselev een transfer naar Japan maakte, wel iets in de komst van ‘Friet’ Velthuizen. Dat was tegen het zere been van keeperstrainer Sieb Dijkstra, die een andere naam had getipt. Velthuizen had al drie jaar geen profduel meer gekeept en stond het afgelopen jaar, door een blessure, al helemaal stil.

Ultee drukt door

Enfin, Piet Velthuizen kwam op proef en de trainer en keeperstrainer bekeken samen hoe hij het deed. Dijkstra zag al meteen dat Velthuizen niet fit is en dus ook echt niet direct voor Fortuna Sittard in actie zou kunnen komen tegen Groningen. Ultee vond het allemaal best oké en drukte zijn visie door: Velthuizen zou en moest enkele dagen in de Eredivisie gaan keepen.

Comeback van 23 minuten

Het liep niet zo best af. Niet voor Velthuizen, niet voor Ultee. De doelman raakte namelijk in de warming up geblesseerd, zette toch door, maakte enkele zeer krampachtige sprongen richting hoge ballen en voelde dat zijn lichaam het na een mislukte uittrap definitief opgaf. Einde verhaal: wisselen. Een comeback van 23 minuten.

Fortuna ontslaat keeperstrainer Sieb Dijkstra na Velthuizen flop

Keeperstrainer Sieb Dijkstra ontslagen

Daags daarna kwam Dijkstra met de pest in zijn lijf op de club. Hij was gepasseerd en voelde zich niet gerespecteerd in zijn expertise. En toen de vergadering begon zei Ultee dat hij eigenlijk geen andere keus had dan Velthuizen in te brengen. Dijkstra wilde daar wat tegenin brengen, maar kreeg te horen: “Jij houdt je mond. Jij luistert alleen maar.” Zo kende Dijkstra hem niet. “Vanaf dat moment bleef hij me vernederen, waar iedereen bij was. Hij brandde mij compleet af. Het was verschrikkelijk, en ik mocht niks zeggen.”

Nooit meer samenwerken met Ultee

Dijkstra is inmiddels gedemoveerd naar de jeugdopleiding. Op eigen verzoek, trouwens, want samenwerken met Sjors Ultee, dat zit er echt niet meer in. “Ik wil nooit meer iets met die man te maken hebben. Niet met iemand die mij zo vernedert, in het openbaar. Zo zie je maar wat succes met iemand kan doen.”

Back To Top