Skip to content

Feyenoord – FC Groningen Eredivisie speelronde 8 | Zondag om 14:30 uur speelt Feyenoord in de eigen Kuip tegen FC Groningen. De thuisploeg is een van de twee nog ongeslagen clubs in de eredivisie (samen met AZ) en staat op plek vijf, de gasten zijn de nummer zeven en hebben drie punten minder, dus kunnen over Feyenoord heen wippen.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Feyenoord – FC Groningen: Rotterdammers koploper

Feyenoord boekte midweeks een fraaie 3-1 zege in de Europa League op CSKA Moskou, waardoor Europees overwinteren nog mogelijk blijft. De pieken zijn hoog onder trainer Dick Advocaat, terwijl ook als het stukken minder gaat, er toch nog punten binnen stromen. Nog steeds is het zo dat als je alleen kijkt naar speelronden in de competitie die alleen in 2020 zijn gespeeld, Feyenoord de koploper is (met na veertien duels vier punten meer dan Ajax).

Volgens statistieken alles oké bij Feyenoord

Analisten, fans en journalisten willen 90 minuten lang aanval na aanval, steekbal na steekbal en dribbel na dribbel zien. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet om toch resultaten te boeken. Ja, zo op het eerste gezicht zit er weinig lijn in Feyenoords spel, gaat alles met kunst en vliegwerk en halen spelers de ene keer een 8, de andere keer een 4. Maar kijken we naar de onderliggende statistieken van de Stadionploeg, dan gaat het allemaal best oké.

Gaandeweg het seizoen pakt Feyenoord veel punten

Feyenoord staat bijvoorbeeld op 17,7 expected goals (het aantal treffers dat je kan verwachten op basis van hoe groot de afgedwongen kansen waren, in het echt zijn het er 17), na Ajax het beste cijfer. En de club staat op 7,2 verwachte tegentreffers (negen in het echt), de op vier na beste score.

Streep je die twee tegen elkaar weg, dan is het positieve saldo 10,5, ook na Ajax de beste score. Het is simpel: schep je zelf meer grote kansen dan dat je er toestaat van de opponent, dan pak je gaandeweg het seizoen veel punten. En dat blijkt dus.

Bij FC Groningen gaat het moeizamer

Bij FC Groningen gaat dat allemaal moeizamer en werd pas in twee wedstrijden vaker dan eenmaal gescoord. Je durft het bijna niet te zeggen, maar de ploeg zou best een fitte Arjen Robben kunnen gebruiken. Vermoedelijk zien we Robben echter voor de winterstop niet meer terug. En het is voor de Noorderlingen al jarenlang lastig om het net te laten bollen tegen Feyenoord: Groningen verloor vier van de vorige onderlinge krachtmetingen en scoorde daarin maar tweemaal (6-2). In de Kuip won Feyenoord vijf van de vorige zes clashes (saldo 12-1).

Voorspelling Feyenoord – FC Groningen

Feyenoord staat voor de winst op 1.63 genoteerd, gelijkspel op 3.85 en FC Groningen noteert 6.20. Feyenoord heeft in elke eredivisiewedstrijd tot nu toe minstens eenmaal gescoord. We tippen minstens twee Rotterdamse goals, dus ‘over 1,5 goals’ voor de thuisploeg, op 1.62.

Back To Top