Skip to content

Zondag om 12:15 uur speelt Ajax tegen FC Utrecht. De Amsterdammers zijn de grote winnaars van januari, waarin 6 speelronden werden afgewerkt, inclusief enkele topduels. De landskampioen heeft na 20 speelronden 50 punten op de teller, oftewel een moyenne van 2,5 punt per duel. Utrecht staat op plek acht en heeft in de vorige vier competitiewedstrijden tien puntjes opgeraapt.

Rivaliteit vooral van Utrechtse kant

Voor de Domstedelingen is deze match een van de belangrijkste van het jaar, terwijl Ajaxsupporters het als tussendoortje beschouwen. Niet echt belangrijk, gewoon 3 punten meenemen en vooruitkijken. En in de afgelopen seizoenen ging het ook precies zo: Ajax won 5 van de laatste 6 ontmoetingen en verloor eenmaal van Utrecht, met als totaal doelsaldo 21-8. Zoals dat aantal goals voor al weergeeft weten de Ajacieden het Utrechtse doel prima te vinden. De vorige vier keren dat het tweetal elkaar trof in de Eredivisie scoorde Ajax telkens minstens driemaal.

Dit is ook een weerzien tussen oude bekenden: Ajax-trainer Erik ten Hag was hiervoor in dienst bij Utrecht. En de onlangs aangetrokken aanvaller Sebastien Haller brak eveneens door in ‘Utreg’, Zakaria Labyad kwam mee met Ten Hag en rechtsback Sean Klaiber werd in oktober 2020 uit het midden van het land naar de hoofdstad gehaald.

Opstelling Ajax opeens niet meer zo voorspelbaar

Dan heeft Ajax ook nog op huurbasis aangetrokken van Oussama Idrissi, waardoor hij dit seizoen startte bij AZ en via een omweg weer in Noord-Holland uitkomt. Brian Brobbey koos er deze week voor om zijn contract niet te verlengen, wat het twijfelachtig maakt of Ten Hag hem nog gaat inbrengen. Ajax is meestal niet zo vergevingsgezind tegenover spelers die hun vertrek aankondigen.

Drama van Onana

De grootste verandering en het meest verassende nieuws is uiteraard het ontbreken van Onana. Verkeerd pilletje met grote gevolgen zullen we maar zeggen. Zo komt tweede doelman Maarten Stekelenburg waarschijnlijk onder de lat te staan en zit Kjell Scherpen straks als tweede doelman op de bank bij de aartsrivaal uit zijn jeugd. De transfermarkt is gesloten en de geruchten over een transfer van Marsman van Feyenoord naar Ajax zijn geen waarheid geworden. Daarentegen vraag ik me af of er een club is die een geschorste goalie gaat kopen dus wellicht blijft Onana dan nog een jaar voor Ajax behouden.

En Utrecht dan? Die hebben zich tussentijds verrijkt met Benaissa Benamar (23), Hidde ter Avest (23) en Remco Balk (19). Rechtsback Ter Avest kwam toch maar mooi over van Udinese en heeft zich inmiddels al in de basis gespeeld.

Cijfers in het voordeel van de landskampioen

Ajax heeft 19 van de 23 vorige thuiswedstrijden in de competitie gewonnen. In 14 van de laatste 16 Ajax-duels vielen er minstens 3 treffers, in 8 van de laatste 10 thuiswedstrijden in de Eredivisie maakte Ajax zelf minstens twee goals.

Wedden op voetbal

Ajax noteert @1.33, gelijkspel @5.60 en FC Utrecht @8.50. Minstens 3 Amsterdamse goals noteert @1.98, beide teams scoren staat op @1.66.

Back To Top