Skip to content

Ajax is de grote winnaar geworden van superjanuari. De Amsterdamse landskampioen liet amper steken vallen in de topwedstrijden die de afgelopen weken zijn gespeeld, versloeg zondag AZ met 0-3 en loopt zo uit op zowel de Alkmaarders en PSV, dat met 3-1 verloor van Feyenoord. Vitesse verspeelde ook punten: 1-1 tegen RKC.

Ajax doet uitstekende zaken.

Op 1 januari 2021 had Ajax 14 speelronden afgerond en daaruit 34 punten gehaald. PSV zat de recordkampioen toen nog op de hielen: 1 punt minder. Zelfs Feyenoord en Vitesse, toen met 29 punten, slepen hun messen tijdens de korte winterstop. Immers: Ajax leek met de week moeizamer tot resultaten te komen en wel vaker kreeg de club in de jaren daarvoor in januari te maken met een winterdipje.
Maar nu dus niet. Of Ajax in de zes speelronden die deze maand werden afgewerkt nou echt heel imposant was, stukken beter dan de tegenstanders acteerde en zich kan meten met de wonderploeg van 2 jaar geleden, dat moet ieder voor zich maar gaan bepalen. Maar de feiten zijn dit: zes competitiewedstrijden, inclusief tegen PSV, Feyenoord en AZ, zestien punten.

Hoe presteerde de rest?

Vitesse komt superjanuari uit met een oogst van 13 punten, PSV kon er 10 bijschrijven, AZ ook tien en Feyenoord 9. Enkele ploegen profiteerden ervan dat ze een relatief makkelijker programma hadden zoals VVV, dat verbazingwekkend genoeg 13 punten pakte, en Fortuna liefst 12.

De komende weken.

Er komen nog veertien duels aan, dus ook die marge van 7 punten van Ajax richting PSV (acht op Vitesse, 12 op Feyenoord, 13 op AZ) kan nog slinken en zelfs verdwijnen. Maar laten we onszelf niet voor de gek houden, het is niet toevallig dat nou uitgerekend Ajax dit gaatje heeft geslagen. Dit is de ploeg die vlak voor superjanuari losbarstte en nog even 22,5 miljoen op tafel legde voor spits Haller, die pardoes in zes duels 2 goals en 4 assists produceerde.

Hoe gaat het nu verder met de Eredivisie? Het speelschema wordt genormaliseerd: een speelronde per week, uitgesmeerd van vrijdagavond tot zondagavond. Dat gaat zo door tot 21 maart, daarna is er een pauze voor interlands. De affiches zijn nu ook weer ‘normaal’: geen stortvloed toppers. Maar wel, op zondag 7 februari, Ajax tegen Utrecht, ook pikant.

Uitslagen en ruststanden

Heracles Almelo – FC Groningen 1:0 (1:0)
FC Utrecht – PEC Zwolle 3:3 (1:2)
Fortuna Sittard – VVV-Venlo 3:2 (1:0)
Vitesse – RKC Waalwijk 1:1 (0:0)
FC Twente – sc Heerenveen 0:0 (0:0)
Feyenoord – PSV 3:1 (3:0)
Willem II – FC Emmen 2:0 (1:0)
AZ Alkmaar – AFC Ajax 0:3 (0:1)
ADO Den Haag – Sparta Rotterdam 1:1 (1:0)

Back To Top