Skip to content

Zondag om 14:30 uur speelt FC Groningen in de Euroborg tegen sc Heerenveen. De Groningers staan tiende en hebben na drie speelronden vier punten, de Friese club staat vijfde met zes punten. En het mag natuurlijk niet onbenoemd blijven: dit is de enige echte Derby van het Noorden!

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2021 – 2022

FC Groningen – sc Heerenveen: weinig kaarten

Qua haat en nijd op het veld blijkt het de afgelopen jaren in de Derby van het Noorden allemaal wel mee te vallen. Er zijn in de vorige zes clashes bijvoorbeeld nul rode kaarten getrokken door de scheids en in totaal zeven keer geel. Dat is zelfs bijzonder weinig.

De helft van de laatste zes derby’s eindigde onbeslist en tweemaal trok FC Groningen aan het langste eind. Het totale doelsaldo van die potjes is 7-6. In de Euroborg was Groningen driemaal de sterkste en sc Heerenveen twee keer, met als totale saldo 10-10 in de vorige tien ontmoetingen.

Danny Buijs wil goede verdediging

FC Groningen heeft vijf wedstrijden op rij in de eredivisie thuis niet gewonnen (inclusief het einde van vorig seizoen) en in zeven van de vorige acht thuisduels vielen er minder dan drie goals. Het is bekend van Groningen-trainer Danny Buijs dat hij hamert op de defensieve organisatie en vandaar ook dat hij eind augustus zo pissig was over de 5-2 nederlaag tegen PSV. Hij verweet zijn mannen ‘amateuristisch verdedigen’.

Een lastige middag tegen Groningen

Over het algemeen gaat het echter best lekker met het niet weggeven van kansen. Gemiddeld moet Groningen zeven schoten op goal tegen incasseren en alleen AZ heeft tot nu toe een lager gemiddelde. De Grunnergers zijn erg bedrijvig qua tackles, met 24 per speelronde: alleen bij Heerenveen gaan ze vaker naar de grond. Ook staat Groningen vrij hoog in het lijstje met overtredingen per duel (vierde). Kortom, Buijs wil dat wie er ook tegen Groningen speelt, ze een erg lastige middag of avond hebben.

Derby van het Noorden: battle of the giants

Sommige spelers zijn ware veteranen in de Derby van het Noorden, voor anderen wordt het de eerste keer. Voor Milan van Ewijk bijvoorbeeld, de rechtsback die overkwam van ADO Den Haag en nu de kleuren van Heerenveen verdedigt. “Je merkt dat dit een belangrijke wedstrijd is. Er wordt volledige focus van je gevraagd”, weet hij inmiddels. Om het nog even op te kloppen: “Het voelt als een ‘battle of the giants.”

Voorspelling FC Groningen – sc Heerenveen

FC Groningen noteert bij de bookmakers 2.00, gelijk 3.60 en Heerenveen 2.45. We tippen dat Heerenveen niet gaat scoren @2.95.

Back To Top