Skip to content

Zondag om 14:30 uur speelt FC Groningen tegen Heerenveen. De thuisploeg staat met nog zes speelronden te gaan, deze jaargang van de Eredivisie, op plek zes. De gasten uit Heerenveen staan tiende, met tien punten minder dan de gastheren.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

FC Groningen – sc Heerenveen 11 april

Voor FC Groningen is de huidige positie een flinke opsteker. Het team staat wel wat hoger dan op grond van de expected goals voor en tegen verwacht kon worden. Eigenlijk heeft Groningen meer kansen toegestaan dan ze zelf afdwongen, het doelsaldo op basis van de kansen over en weer is namelijk -6. Maar in de realiteit is het doelsaldo +4, en dat komt vooral doordat FC Groningen het aantal tegengoals (31) beperkt wist te houden ten opzichte van de grootte van de kansen tegen (39). Complimentje dus voor goalie Sergio Padt.

Kans op play offs Europees voetbal

En ook sc Heerenveen-fans zullen niet mopperen over het seizoen 2020-2021. De Friezen waren immers in de voorbereiding flink aan het stuntelen, maar vooral dankzij het duo Veerman en Veerman bleek lijfsbehoud eenvoudig en is er nog een kansje om mee te mogen doen aan de Europese play-offs. Ook Heerenveen heeft wat goals tegen betreft overgepresteerd, want de xg tegen is 50, en het echte aantal goals tegen is 40.

Derby van het Noorden

Die gunstige cijfers brengen echter ook een waarschuwing met zich mee, namelijk de grote kans dat het gemiddelde aantal goals tegen per match in de afsluitende speelronden wel iets hoger zal liggen. Ook mede doordat de urgentie er inmiddels ook wel wat af is: er valt weinig meer te winnen of verliezen. Dat kan de defensieve discipline een deuk geven, maar de aanvallende wil zal er zondag vast wel zijn, want dit is tenslotte de Derby van het Noorden.

Voorspelling sc Heerenveen – FC Groningen

Vijf van de vorige zes edities van die derby kregen geen winnaar, eenmaal was FC Groningen de sterkste (totale doelsaldo 9-7). In eigen huis won Groningen twee van de vorige zes visites van Heerenveen en tweemaal wonnen de gasten (saldo 10-11). In 8 van de 10 laatste thuiswedstrijden van FC Groningen vielen er minstens drie goals. SC Heerenveen heeft al tien uitduels in de Eredivisie op rij niet gewonnen.

FC Groningen noteert 2.25, gelijk 3.35 en Heerenveen staat op 3.20. We tippen over 2,5 goals @2.05.

Back To Top