Skip to content

Donderdag is het een druk avondje wat betreft Europese potjes van Nederlandse clubs. Het programma: PSV trapt om 18:45 uur af uit tegen Sturm Graz, AZ treft om 18:45 uur thuis Jablonec, Vitesse speelt om 21:00 uur tegen Rennes, Feyenoord om 21:00 uur tegen Slavia Prague. We richten ons hier op de Conference League.

LIVE VOETBAL KIJKEN VANDAAG

 

Vitesse – Rennes Conference League

Van deze drie tegenstanders lijkt de Franse club zo op het eerste oog de zwaarste. Stade Rennes leunt zwaar op West-Afrikaanse topspelers, zoals Malinese international Hamari Traore, de Senegalese doelman Alfred Gomis en Ghanees Kamaldeen Sulemana. De bekendste speler van Rennes is Jeremy Doku, international van België. Goed nieuws voor Vitesse: de kleine rechtsbuiten is absent vanwege een blessure.

AZ – Jablonec

Het Tsjechische Jablonec werkt met een spelersgroep met een totale waarde van onder de 10 miljoen euro. Van buitenlandse transfers moeten de Tsjechen kennelijk niet zoveel weten: op een Ghanees na, die het vast erg gezellig vindt in het noordelijke stadje Jablonec nad Nisou, bestaat de selectie louter uit Tsjechen.

Dat er dan best een lastig gezelschap kan ontstaan weten we nog van het EK voetbal, waarop Oranje kansloos op een Tsjechische muur stuitte en met 2-0 verloor. Twee Jablonec-spelers kwamen recent uit voor Tsjechië: spits Martin Dolezal en middenvelder Tomas Malinsky. In de eigen Tsjechische 1. Liga heeft Jablonec na 9 wedstrijden maar 9 punten opgehaald, dus de nationale vorm laat zich vergelijken met die van AZ Alkmaar, die in Nederland op 6 uit 6 staat.

Feyenoord – Slavia Praag

Slavia Prague is ook Tsjechisch, maar toch van een andere, hogere orde dan Jablonec. De spelersgroep heeft een totale waarde van dik 70 miljoen en herbergt naast Tsjechische internationals (spits Michael Krmencik, verdediger Jan Boril, middenvelder Lukas Masopust, de op het EK uitmuntende verdedigende middenvelder Tomas Holes) ook Roemeense, Slowaakse en Nigeriaanse en Deense internationals.

Binnenlands gaat het lekker bij Slavia, dat na 8 speelronden 22 punten heeft, en een saldo van 24-7. Tellen we de vorige seizoenen mee, dan heeft Slavia al 54 competitieduels niet verloren! Anderzijds: het lukte niet om de voorronden van de Champions League door te komen en daarna gleed het team zelfs af naar de Conference League. “We moeten ze ook niet groter maken dan ze zijn”, zegt Feyenoord-trainer Arne Slot.


Back To Top