Skip to content

Vandaag, donderdag 29 oktober, wordt er weer een grote zwik Europa League wedstrijden gespeeld en in drie daarvan komen we Nederlandse clubs tegen. Feyenoord trapt om 18:55 uur af tegen Wolfsberger AC, PSV begint om 21:00 uur uit tegen Omonia Nicosia en AZ mag het tegelijkertijd thuis proberen tegen Rijeka.

SPEELSCHEMA EREDIVISIE 2020 – 2021

Tegenstanders Europa League PSV, Feyenoord en AZ

Tja, echt topaffiches kunnen we het natuurlijk niet noemen. Het Oostenrijkse Wolfsberger AC speelt sinds 2012 op het hoogste nationale niveau en staat op de UEFA clubranking 173e (van de 200, daarna doet de UEFA geen moeite meer om het bij te houden).

AC Omonia komt op die ranglijst simpelweg helemaal niet voor, want de club uit Cyprus heeft sinds 2010-2011 geen Europese duels meer gespeeld. Dus dan is het wel opmerkelijk dat het dit seizoen lukte om in de voorrondes af te rekenen met Ararat, Legia Warschau, Rode Ster Belgrado en zelfs Olympiakos. En HNK Rijeka staat 121ste op die Europese lijst.

EL Feyenoord – Wolfsberger

De Rotterdammers speelden vorige week gelijk tegen Dinamo Zagreb en alhoewel het sentiment achteraf was dat Feyenoord zichzelf tekort had gedaan, blijkt dat uit nadere analyse wel mee te vallen. Ja, Feyenoord had meer schoten op goal (vijf tegen drie), maar als je puur naar de kwaliteit van de kansen kijkt, dan hielden de twee elkaar in evenwicht (expected goals: 1,71 versus 1,89).

Wolfsberger deed het niet alleen qua uitslag (1-1) verrassend goed tegen CSKA Moskou, de ploeg creëerde ook betere kansen: expected goals 1,16 tegenover 0,58. Toch fraai voor een selectie waarin maar een speler een martkwaarde (volgens Transfermarkt) heeft van boven de 1 miljoen; namelijk spits Dejan Joveljic.

PSV geplaagd door corona

Wat een zwakke avond beleefde PSV vorige week thuis tegen Granada. De Eindhovenaren gingen de rust in met 1-0, maar gingen er door verdedigende missers toch nog af met 1-2. De coronazorgen zijn ook nog lang niet over bij PSV, want Timo Baumgartl, Denzel Dumfries, Cody Gakpo, Pablo Rosario, Maxime Delanghe en Joel Piroe ontbreken vanwege een positieve test. Het wordt voor trainer Roger Schmidt zo vrijwel onmogelijk om de patronen er in te slijpen die hoog nodig zijn voor het soort pressingvoetbal dat hij ambieert.

Nicosia speelde vorige week met 1-1 telijk uit tegen PAOK en verdiende dat puntje zeker (expected goals 1,05 tegen 1,22). Dit wordt gewoon weer een zware klus voor de geplaagde Brabanders.

Europa League AZ – Rijeka: overwintering reëel

AZ was in de eerste EL-speelronde de grootste mazzelpik op de Europese velden. Die 0-1 tegen Napoli was uiterst geflatteerd, en dat ook met een team waarin grote coronagaten zaten. Na vijf gelijke spelen op rij in de Eredivisie is de titeldroom nu al in rook opgegaan, maar als er tegen Rijeka weer drie puntjes worden opgehaald, is overwinteren in Europa ineens wel heel reëel.

Rijeka verloor met 0-1 van Real Sociedad, dat pas in de 93e minuut het verschil wist te maken, maar toch echt stukken sterker voor de dag kwam (expected goals 0,71 tegen 2,02). Rijeka-rechtsbuiten Robert Muric speelde overigens in 2016 ooit voor Ajax een half uurtje in de Eredivisie, maar bleef onder trainer Frank de Boer in de match tegen AZ op de bank.

De voetbal wedstrijden vandaag live kijken doe je op RTL7 en FOX Sports 1.

Back To Top