Skip to content

Sarinus Wiegman, zo wordt de bondscoach van het Nederlandse vrouwenteam gekscherend genoemd. Het is een verwijzing naar Rinus Michels, de bondscoach van het Nederlandse mannenteam op het WK 1974 en het EK 1988, toen Oranje naar huis ging met zilver en goud. Is Sarina Wiegman klaar voor een overstap van het vrouwen- naar mannenvoetbal?

Programma Eredivisie 2019 – 2020

Natuurlijk is Sarina Wiegman klaar voor mannenvoetbal

Dat is de discussie die de afgelopen dagen is gevoerd in tv-programma’s, podcasts en geschreven media over Sarina Wiegman, die de dames naar de halve finale van het WK Vrouwen in Frankrijk heeft gebracht. Daar staat vandaag om 21:00 uur Zweden te wachten. Het is een overbodige vraag, want natuurlijk is Wiegman of welke willekeurige andere vrouwelijke trainer klaar voor die switch. Het struikelblok is juist andersom dat de mannelijke voetbalwereld daar niet klaar voor is en er niet klaar voor wil zijn.

Voetbalmannen willen geen leiding van vrouw

Foppe de Haan was een tijdje assistent trainer bij de Oranje Leeuwinnen. Hij maakte Wiegman mee tijdens het gewonnen EK voetbal van 2017 in Nederland. “Qua maken van programma’s, haar voetbalideeën en trainingsmethoden is ze een vakvrouw”, merkt hij op. “En ze is slim. Ze kan goed met verschillende persoonlijkheden omgaan.”

Dat is inderdaad allemaal niet het issue. Henk van Stee, technisch manager bij Sparta, legt de vinger op de zere plek: “Vakinhoudelijk geloof ik wel in haar. Maar ik denk niet dat vrouwen leiding kunnen geven aan mannen in het voetbal.” Hij vergeet er bij te zeggen: vrouwen kunnen dat wel, maar die mannelijke spelers willen dat niet.

Bondscoach Wiegman voor niemand bang

Danielle van de Donk ziet het wel zitten. “Sarina heeft het profiel om dat te kunnen”, zegt de speelster van Oranje. “Ze staat zelfverzekerd voor de groep en als ze iets zegt, komt dat ook echt over. Ze is direct en eerlijk.” Zij denkt dat ze de aanvankelijke weerstand van mannen wel kan overwinnen: “„Ze is voor niets en niemand bang.”

Meer trainers in Eredivisie voor vrouwen

Een mooi begin zou zijn als er meer vrouwelijke trainers actief worden in de Nederlandse eredivisie voor vrouwen. In de huidige selectie van de Oranje Leeuwinnen zitten vijf krachten van Ajax en eentje van FC Twente. Beide teams worden getraind door een man. Niets mis mee natuurlijk, maar de vrouwelijke trainers die staan te trappelen om ervaring te krijgen, beter te worden en een gerespecteerde reputatie op te bouwen – die moeten natuurlijk wel ergens beginnen. Waarom niet in de eigen Eredivisie Vrouwen?

Back To Top